Close

Életszünet a karrierben

eltszunet0001

 

Életszünet, karrier-szünet – többféle fogalom és magyarítás már létezik rá, de még magyarázatot igényel.  Új fogalom egy életformára, amely beépítiti a hosszú pihenést munka menetünkbe. A carrier-break hosszabb, mint egy kávé szünet – és megfelelő formában a cégünk vezetésével is alapos egyeztetést igényel. De fogjunk bele  – vélik egyre inkább a szakemberek. A carrier break ugyanis nem más, mint egy tudatos élet-szabadság. Választás, amelyben az alkalmazott távozik egy időre. Lelép, maga mögött hagy mindent, eltűnik és szó szerint kámforrá válik. Másként mondva: kiveszi 1 évnyi szabadságot, és elmegy megélni álmait.

Életszünet a karrierben, vagy karrier -szünet az életben, a carrier break a fejlettebb országokban gyorsan hódít. Talán azért, mert az ember természetéből indul ki – abból, hogy bármit és bármennyire szeretünk is, képtelenek vagyunk hoszzú időkön át végezni. Az évente járó szabadság pedig nem mindig és gyakran nem is mindenre elegendő. Ám 1 évre kilépni a megszokott mederből, már egészen más. Amerikában már a Carrier Break re szakosodott cégek kezdenek egymás után kinőni a földből, Fő feladatuk, hogy a munkaadó és munkavállaló közötti jogharmonizáció jegyében a lehető legtöbb örömmel és feszültségmentesen alakítsák ki ezt a helyzetet.

castle007

„Egyszer gyermekfejjel homokvárat építettem én …” – fogjunk bele, javasolják a szakemberek. 

Travis O Connel manchesterben müködteti Carrier Break tanácsadó irodáját. Véleménye szerint roppant fontos, hogy megfelelően előkészítve fogjunk hozzá karrier-szünethez. A hivatalos felmérések szerint öt-tízévnyi munkahelyi hajtás már megviseli a szervezetet, ami akár testi tünetekben is megmutatkozhat. Szerencsére az amerikai és erurópai munkáltatók is fokozatosan felismerik, hogy a munakehelyi túlterhelésnek súlyos ára lehet, ezért nem ritka, hogy csökkentett jövedelemmel, de  elengedik a munkavállalóikat 1 évre. Aki ezt mégsem teheti meg, annak a fizetés nélküli szabadság marad a megoldásként, erre azonban akkor jó előre készülni kell  – véli a tanácsadó – olyan formában, mint a nyugdíjra. 

eletszunet003

Bármi is legyen az álmunk ( akár a homokvár építés egy elhagyott szigeten ) azt érdemes jó előre megszerkeztetnünk, előkészíteni.

A carrier-break mindenestre megelőzheti a másik, mostanában sokat emlegetett jelenséget, a burnout- ot, ami a teljes kiégés és összeomlás. Oka a túlterheltség, a stressz a munkahelyi elvárások. Először 1974-ben írta le ezt a betegséget Herbert J. Freudenberger, pszichoanalitikus. Ilyenkor az ember önértékelése leromlik, kedélyállapota úgy szintén, testi lelki tüneteket, a szorongástól az immunrendszer gyengüléséig egyaránt okoz. Szinten minden területen előfordul, de leggyakrabban az egészségügyben, a szociális munkát végzőknél, illetve pedagógusoknál tapasztalták. Rendszeresen diagnosztizált jelenség azonban manapság a vállalkozóknál, munka mániás managereknél. A burnout ma már nem vállogat – a mindennapi fizikai és lelki megterhelések hamar túlterhelésekbe csaphatnak át. És ahogy Herbert J. fogalmazott: a kigését sajnos könnyebb lenne megelőzni, mint gyógyítani.

eltszunet002

Burnout – amikor minden összeomlani látszik. 

Erre adhat megoldást, illetve magát a kiégést előzheti meg az élet-szünet. Felmerül a kérdés, hogy mit lehet, vagy mit érdemes csinálni a karrierszünet ideje alatt, hiszen a semmittevés éppen olyan lelombozó, mint elsüllyedni a hétköznapok végeláthatatlan munkájában. A lehetőségek tárháza szinte végtelen – véli a carrier break tanácsadó – legyen az egy külföldi nyelvtanulás, vagy karitatív, önkéntes munka, esetleg egy saját, dédelgetett ötlet megvalósítása. Fontos, hogy ne a semmittevés legyen a lényeg ezen idő alatt, hanem egy más típusú elfoglaltság, kikapcsolódás, a világ felfedezése, lehetőleg más környezetben is – ajánlja Travis O Connel.

Tapasztalatai szerint ügyfelei körében bevett szokás, hogy a szünet közben is van bevételük, vagy megtakarítási számlájukról folyósítanak önmaguknak, vagy egyszerűen 1 évre tényleg új életet kezdenek, például akadt  aki beállt négyórás baristának  egy mediterrán szigeten, de olyan is aki ellátást és zsebpénzt kapott egy afrikai önkéntes program keretein belül. A bevétel segít megelőzni azt kínzó érzést, hogy az adott 1 év során csak kifelé áramlik a pénz, de nem érkezik bevétel. A szakértő szerint ugyanis ez is terhelő lehet. Előfordulhat az is, hogy csak a lakásukat adják ki erre az időre megrendelői, és így jutnak bevételhez. 

snadcastle005

Fontos, hogy ezen idő alatt se érezzük annak kínzó terhét, hogy elszegényedünk, mert nincs bevételünk…

Szakértő szerint nagyon fontos, hogy munkahelyünkkel a megfelelő módon tárgyaljunk a karrierszünetünkről. A cég vezetésének és a közvetlen felettesünknek tudnia kell, hogy mire készülünk, hogy lelkesen végezzük a munkánkat, és nem megválni akarunk a cégtől, csak feltöltődésre vágyunk.  Fontos hangsúlyozni: jövünk még vissza és a jövőben ugyanilyen vagy még jobb színvonalon látjuk majd el a feladatainkat. A megszületett a megállapodást pedig éppen úgy szerződésben kell rögzíteni, mint bármilyen más személyes munkaügyet, külön kitérve a szünet alatti esetleges juttatásokra, jogokra, kötelességekre. A megfelelő módon előkészítve és tálalva is, legfeljebb egy szakmai életút és egy munkahely során egyszer javasolt a carrier break – emelte ki a tanácsadó. 

 

eltutszunet006

Egy szakmai életút alatt, tanácsos egyszer életszünetet kivenni

Felhasznál források: Profession.hu, Facebook, Wikipedia

Fotók: Calvin Seibert homok művész  ( https://www.flickr.com/photos/45648531@N00/sets/72157594166672630/ )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top