Ring Magazin

Csütörtök, 2019. Június 20.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Életmód Táplálkozás Egy betegség nem betegség?

Egy betegség nem betegség?

E-mail Nyomtatás PDF

 fejfajegyeb

Multimorbidok vagyunk - ez mostmár bizonyos, bármilyen szokatlan is ez a kifejezés. Ráadásul feltérképezhetően vagyunk azok. Laikus gondolkodással persze mást jelenthet az elnevezés, mint orvos szakmailag. Ami bizonyos: összefüggés van betegségeink és betegségcsoportjaink között. Multimorbidok vagyunk. Betegségeink hatnak egymásra. Négy magyar kutatócsoport összefogott és egy hatalmas egészségügyi adatbázis elemzésével új, a világ orvostudománya számára is meglepő és fontos kapcsolatokat mutatott ki. A kóros elhízás, a depresszió a cukorbetegség, a migrén és az irritábilis bél szindróma között szoros összefüggés van.

Közismert jelenség, hogy egyes betegségekhez gyakrabban társulnak más kórképek, mint az ahogy önmagukban várható lenne. A depresszió például gyakran fordul elő fájdalomhoz köthető betegségekkel pl. a migrénnel. Ezeknek az ún. komorbiditásoknak a tanulmányozása rávilágíthat a betegségek közös biológiai eredetére, vagy az azokat kiváltó közös környezeti hatásokra is. A hagyományos elemzések viszont általában csak két betegség kapcsolatát elemzik, figyelmen kívül hagyva, hogy ezt a kapcsolatot esetleg egy harmadik betegség, vagy ahhoz társuló genetikai vagy molekuláris eltérés okozza. A Semmelweis Egyetem, a Magyar Tudományos Akadémia és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kutatóinak most megjelent közös tanulmánya éppen az ilyen, összetettebb kapcsolatok feltárásával foglalkozik. A PLOS Computational Biology folyóiratban ismertetett kutatás egyik legfontosabb célja az, hogy feltárják a kórképek egymásra hatásának teljes rendszerét – szakmai nyelven multimorbiditási térképét –, minden információt felhasználva a lakosság körében gyakran előforduló betegségekről. A négy magyar kutatócsoport közül kettő a Nemzeti Agykutatási Programban is dolgozik.

A kutatók egy hatalmas méretű egészségügyi adatbázis statisztikai elemzésével készítették el multimorbiditási térképüket, mely egyebek mellett a depresszió esetén a már ismert pszichiátriai alapokat (pl. szorongás, stressz, idegösszeomlás és szülés utáni depresszió) is megmutatja. Érdekes eredmény, hogy a kóros elhízás egy kivételesen erős, közvetlen kapcsolatot mutatott a depresszióval, és szemben az eddigi véleményekkel, a kóros elhízás közvetítette a kapcsolatot a depresszió és több metabolikus, valamint szív- és érrendszeri betegség között, mint például a magas koleszterinszint, cukorbetegség és magasvérnyomás. További fontos eredmény, hogy a migrén közvetlen kapcsolatot mutatott az irritábilis bél szindrómával (utóbbiban a betegek görcsös hasi fájdalommal, hasmenéssel vagy székrekedéssel és egyéb emésztési problémákkal küzdenek). A vizsgálatok számos betegség esetén igazolták a korábban már kimutatott közvetlen kapcsolatot, így például a gyomorégés másnéven reflux szoros, közvetlen kapcsolatban van az elhízással és a depresszióval is. Továbbá hasonlóan erős és közvetlen kapcsolata van számos más betegséggel, például a magas koleszterinszinttel, vagy a helicobacter (egy gyakori gyomor-bélrendszeri kórokozó okozta) fertőzéssel is.

koverkep

Betegségeink összefüggnek? Kóros elhízás a depresszióval? 

Korábbi kutatások eredményeinek felhasználásával azt is sikerült igazolni, hogy a kapcsolatrendszer a betegség-betegség hálózatokhoz képest sokkal erősebb. A kutatócsoport tagjai két statisztikai módszert ötvöztek és alkalmaztak nagy egészségügyi adatbázison. Az egyik módszer a modern mesterségesintelligencia-kutatások középpontjában álló gráfos modelleken alapult, amelyek a vizsgált változók kapcsolatainak teljes rendszerét képesek leírni. A bizonytalanság kezelésére pedig Bayes-statisztikai megközelítést alkalmaztak, amely a nagyszámú lehetséges modell kezelésére nyújt hatékony segítő megoldást. A szerzők a UK Biobank egészségügyi adatbázisát használták, 117 000 résztvevő közel 250 különböző betegségre vonatkozó adatait elemzték. Az ilyen jellegű korábbi kutatásokhoz képest itt ez is újdonságnak számított, hiszen az eddigi vizsgálatok leginkább a biztosítótársaságok által szolgáltatott és emiatt gyakran sajnos torzításokat tartalmazó adatbázisokat alkalmaztak. A UK Biobank adatbázisa viszont sokkal részletesebb, sokszorosan ellenőrzött, ezért pontosabb, valós egészségügyi adatokat tartalmazott.

A feltárt összefüggések és ezek a magyar eredmények nyilvánosan elérhetők egy orvosszakmai cikkben és egy hozzá tartozó internetes honlapon is. Grafikus, interaktív formában tették közzé, így segítve mind a gyógyszerkutatást, mind a multimorbiditás megértését és megelőzését.

 multimorbid

Az úgynevezett multimorbiditási térkép

Az ábra szemléletes, és a laikus számára is jól értemezhető. Az egymással kapcsolatban lévő kórképek közötti vonalak vastagsága jelenti az együttes előfordulást és minél vastagabb a vonal, sajnos annál erősebb a kapcsolat.


A nagyszabású kutatásban résztvevő műhelyek:

MTA-SE Neuropszichofarmakológiai és Neurokémiai Kutatócsoport,  

NAP-A-SE Új Antidepresszáns Gyógyszercélpont Kutatócsoport,

MTA-SE-NAP B Genetikai Agyi Migrén Kutatócsoport,

BME Méréstechnikai és Információs Rendszerek Tanszék.

Forrás: MTA 


(1 értékelés)
 

Megjelent A Mi Otthonunk júniusi száma

amio 1906 cimlap 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 154 vendég böngészi

bav logo kicsi banner