Close

Régi térképgyűjtemény volt a legdrágábban eladott régiség idén Csehországban

Georg Braun: Civitates orbis terrarum, 1572-1617. Fotó: artplus.cz

A világ 16. század végi és 17. század eleji nagyvárosainak térképeit és festett képeit tartalmazó könyvsorozat volt a legdrágább régiség, amelyet az idei év első felében eladtak a csehországi képzőművészeti árveréseken – írja az Artplus.cz cseh szakportál.

A Georg Braun által kiadott Civitas orbis terrarum (A Föld városai) című hatkötetes mű négy kötetéért júniusban a prágai Arthouse Hejtmánek aukciósházban több mint 1,6 millió koronát (18,56 millió forint) fizetett a vevő, akinek nevét nem hozták nyilvánosságra.
A köteteket, amelyek több mint 200 színes metszetet tartalmaznak neves művészektől és kartográfusoktól, a németországi Kölnben adták ki 1572-1617 között. A kikiáltási ár 744 ezer korona (8,63 millió forint) volt.
Az Artplus szerint ez a harmadik legdrágább régi könyv, amely a cseh régiségpiacon elkelt.
A prágai aukciósházak első félévi forgalma több mint 730 millió korona volt, amely új félévi rekordot jelent.
A gyűjtők az első hat hónapban több százezer koronás összegeket fizettek ki elsősorban régi órákért, bútordarabokért, szőnyegekért, kerámia edényekért.
Egy 16. századi kétélű török kardért például több mint egymillió koronát (11,6 millió forint) adott a gyűjtő, míg egy 19. századi szíriai szőnyegért 342 ezer koronát(3,97 millió forint) fizettek.
A rekordot egy 17. századbeli török kard tartja, amely tavaly júniusban 4,2 millió koronáért azaz 48,72 millió forintnyi összegért talált Prágában új gazdára.

Kokes János / MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top