Close

Habos torta és Pöttyös Panni

habosmogyorosszelet

A Balatoni habos mogyorós és a Pöttyös Panni nyerték el az idei évben az Ország Tortája címet. Hazánk születésnapi tortáját 2007 óta készítik el hazai cukrászok, az első a madártej torta volt, majd a szatmári szilva követte, de a szilvásgombóc és a sárgabarack-pálinkás szelet is a díjazottak között volt. 5 éve pedig az Egy Csepp Figyelem Alapítványnak köszönhetően, az ország cukormentes tortája is megszületik.

Az idei receptek egyenlőre még titkosak a nyilvánosság előtt és kizárólag a cukrász iparkamara tagjai számára elérhetők. Ami tudható, az idei torta nyertes mogyorós habtészta alapú, rajta mogyorós roppanós réteg, fekete ribiszke zselével, tejcsokoládés karamell, mogyoró hab, és mogyoróolajos bevonattal ellátva. A „Balatoni” jelzőt, a dél-balatoni terület jellegzetes és ízletes csonthéjas gyümölcse a mogyoró miatt kapta, így hívva fel a figyelmet, a régióban termő remek zamatú ültetvényekre. A nyertes torta készítője, Vaslóczky Orsolya a budapesti Sugar Designe Cukrászdából, dél-balatoni termelőtől származó mogyoróolajat használt a tortához. A Pöttyös Panni az ország idei cukormentes tortája hozzáadott cukor nélkül, mákos, mandulalisztes piskótából készült, savanykás málnahab alapú krémmel, amit szilvaréteg egészít ki. Megálmodója Varga Margit, a budapesti Zazzi Cukrászdából.

 orszagtorta2015pp

(Pöttyös Panni – a cukormentes győztes )

Idén 30 torta közül választotta ki a szakmai zsűri azt a süteményt, amely megkaphatja a Magyarország Tortája címet. Az utóbbi évtizedben egyre népszerűbb lett a verseny a hazai cukrászok körében, egyre több nevezővel. A szakmai zsüri idén is az új, kreatív ötleteket, a főleg magyaros ízvilágú, az ünneppel összefüggésbe hozható tortákat keresett, amelyek csak természetes és egészséges alapanyagokat tartalmazhatnak. Három fordulós értékelés után hirdették ki a győztest. Az első körben még az anonimként nevezett tortákból választottak ki ötöt, majd újrakóstolták a döntős darabokat és megszületettek a nyertesek. 

orzsgatortagyoztesek

(A győztesek a nyertesekkel: Varga Margit és Vaslóczkí Orsolya) 

A receptek egyenlőre az ipar kamara tagjai számára hozzáférhetőek, a torták augusztus 19-től már kóstolhatóak lesznek az ország kijelölt cukrászdáiban. A hivatalos premier augusztus 20-án, a Várkert Bazárban, a Magyar Ízek utcájában lesz  

 

Forrás: Magyar Cukrász Iparosok Országos testülete Fotó: MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top