Close

Dunavirágok rajzanak

dunaviragmti

 

Dunavirágok rajzanak éjjelente Budapesten, ezekben a napokban. A Magyar Távirati Iroda fotóriporterének sikerült megörökítenie, ahogyan a bogarak a víz fényeit követve, tömegével jelennek meg a fővárosban. A tiszavirághoz hasonló dunavirág a Duna vizminőségének javulásával jelent meg újra a Duna magyar szakaszán. A dunavirág hazánkban védett, természetvédelmi értéke tízezer forint.

A dunavirág, latin nevén Ephoron virgo, a kérészek rendjébe tartozó rovar, akárcsak az ismertebb tiszavirág, amelynél azonban jóval kisebb méretű, alig három centiméteres. Magyarországon védett. Amit fontos tudni a mostami rajzásról: a dunavirág csak tiszta, oxigéndús vízben tud kifejlődni. A Dunán az elmúlt 40 évben nem éltek meg, a vízsszenyezések miatt közel négy évtizedig nem rajzottak, egészen 2012-ig, amikor tömegesen jelentek meg.

 dunaviragpuszt

Augusztus végén, szeptemberben rajzanak, este fél kilenc és tíz óra között, hagyományosan a folyóról visszaverődő fényt követve. Nem szokatlan egy helyen a 10-11 rajzás sem, míg a tiszavirág kétszer-háromszor rajzik. A nőstények a folyó sodrásával ellentétes irányban repülnek, a szakemberek ezt a úgynevezett „kompenzációs repüléstnek” hívják, a rovarok végkimerülésig repülnek, majd a folyóba petéznek és elpusztulnak. A peték a folyóban élnek túl és ott indulnak fejlődésnek. A hímek a párzás után a felszínen pusztulnak el. A nagyvárosi fényszennyezés a dunavirág millióinak pusztulását okozhatja, mivel a mesterséges fények sajnos magukhoz vonzzák a repülő nőstényeket, így azok sokszor a parton pusztulnak el.

 

Forrás: MTI, Wikipedia 

Fotó: Mohai Balázs MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top