Close

Az elődöntő küszöbén a női válogatott

noi polo 02

A harmadik negyedben mutatott parádés játékával győzött női vízilabda csapatunk utolsó csoportmérkőzésén, ezzel egyenesen a negyeddöntőbe jutott a 17. FINA vizes világbajnokságon. Nyíltvízi úszóink nagy versenyzéssel hetedikek lettek a vegyes váltók versenyében.

Világbajnoki láz van Budapesten. Ezt nemcsak onnan lehet tudni, hogy a Margitszigeten minden nap táblás ház előtt ugranak medencébe vízilabda csapataink, hanem onnan is, hogy a figyelmes fül úton, útfélen meghallja, amint az utca embere a sporteseményéről beszél. És tévedés azt hinni, hogy csupán Hosszú Katinka, Kapás Boglárka, Cseh László vagy a póló csapataink kerülnek szóba. Egy nagypapa unokájával ment kézen fogva, miközben azt ecsetelte neki, mennyi esélye van a magyar nyíltvízi úszóknak, tegnap pedig egy anyukával utaztam a trolin, aki apró gyermekeinek magyarázta, mi az a szinkronúszás, és mit is jelent az a szinkron egyáltalán.

A magyarok körében nem oly népszerű műugrás selejtezőire, még inkább a döntőire több ezren kíváncsiak; Balatonfüreden pedig úgy buzdítják a középmezőnyben haladó hazai versenyzőket, mintha éremért küzdenének. (Egyébként a férfiak 10 kilométeres versenyében Rasovszky Kristófnak még a medálra is valós esélye volt!) Sportolóink többször is nyilatkozták: még a vízben is libabőrösek lettek a nagyszerű szurkolástól.

Szóval kitört a vébé-láz, és ha már Füredet emlegettük, vigyázó szemeinket ma is elsősorban a Balaton-parti városra szegeztük, a vegyes váltók futamában fiataljainkból álló csapatunknak szoríthattunk. Váltónk végig a középmezőnyben haladt, utolsó emberünk, Gyurta Gergely a 11. helyen váltott, ám nagyszerű hajrával a hetedik helyre hozta be a csapatot. A számot a franciák nyerték, Aurelie Muller és Marc-Antoine Olivier egyaránt a második aranyérmét vehette át. Mindkettejüknek van még egyéb érme is, így elmondható: ez a világbajnokság a francia hosszútávúszókról szól.

Ha tegnap azt írtuk, Szvetlana Kolesznyicsenkó zseniális, ma csak fenomenálisra fokozhatjuk a jelzőt, hiszen a szinkronúszók párosoknak kiírt szabadprogramjában ismét a dobogó tetejére állhatott. Negyedszer Budapesten, tizenharmadszor pályafutása során. A japánok, ahogy eddig szinte mindig, megint lemaradtak a dobogóról, Yukiko Inuinak ez már a negyedik 4. helye volt, szerencsére nem távozik érem nélkül Budapestről, hisz a technikai csapatversenyben a japánok harmadik helyen végeztek.

Este ismét a pólósok Mekkájaként emlegetett Hajós Alfréd uszodába zarándokoltak a magyar szurkolók, akik azt igyekeztek kiszurkolni, hogy a magyar női csapat legalább döntetlent érjen el Hollandia ellen. Történt ugyanis, hogy napközben számunkra kedvező eredmény született a Franciaország-Japán találkozón, 9-8-ra a gallok győztek. Mivel mi több góllal vertük a harmadik helyre befutó franciákat, mint a hollandok, az esti összecsapáson a magyaroknak az egál is elég volt ahhoz, hogy egyből a negyeddöntőbe kerüljenek, s ne kelljen ki-ki meccset vívnunk a D csoportban harmadik helyen záró oroszokkal. Nincsenek túl jó emlékeink velük kapcsolatban, elég csak a riói olimpián büntetőkkel elveszített bronzmérkőzést említeni…

Persze döntetlenre menni minden labdajátékban öngyilkosság, elképzeléseink megvalósításához pedig a hollandoknak is volt még pár szavuk, akik egyébként is a női szakág élmezőnyéhez tartoznak, amióta létezik női póló. A magyar-holland előtt lebonyolított Egyesült Államok-Új-Zéland találkozón a magyar szurkolók egy csoportja azzal szórakoztatta magát, hogy magyar népdalokkal és hangos szurkolással buzdította a jóval gyengébb kiwi hölgyeket. Minden találatuknál hatalmas üdvrivalgásban törtek ki.

Két mellészállt lövéssel és egy kivédekezett emberhátránnyal kezdte a mérkőzést a magyar válogatott. Az idegesen vízilabdázó csapatok közül a holland higgadt le előbb, s megszerezték a vezetést, szerencsére Szűcs gyorsan egyenlített. Gangl több lövést is hárított, ám hiába: társai nem nyugodtak le, még emberelőnyben is eladták a labdát. Az eddigi mérkőzéseken társai kiszolgálásában jeleskedő Szűcs azonban második góljával újra egalizált (2-2).

A második negyedet szerencsére jobban kezdtük, és klasszis centerünk, Bujka góljával átvettük a vezetést. Mindkét csapat nagyon keményen védekezett, továbbra sem potyogtak a gólok, az emberelőnyök sem jelentettek előnyt egyik válogatottnak sem. Kinti lövéseinket hárította Willems kapus vagy a kapufa, ezért a centerjátékot erőltettük, ám erre a narancsban pólózó hollandok kiválóan felkészültek. Fél perccel a negyed vége előtt a Magyarországon játszó van der Sloot egyenlített ki ötméteresből (3-3).

A második játékrészben is passzírozták egymást a csapatok, sokszor úgy teltek el a támadóidők, hogy lövésig sem jutottak a játékosok. Majd Czigány törte meg a gólcsendet, egy perccel később Illés lőtt óriási gólt. Előnyből szépítettek ugyan a hollandok, de Gangl továbbra is fantasztikusan védett, így Gurisatti már háromgólosra hizlalta a magyar előnyt (7-4).

Az utolsó negyed derekán Bujka harcolt ki egy ötméterest, amit csapatkapitányunk, Keszthelyi váltott gólra. A hollandok tartották a kétgólos távolságot, de Gurisatti akkor lőtt bombagólt, amikor a legjobban kellett (9-6). Két és fél perccel a vége előtt talpra állt az egész uszoda, tudta mindenki: itt ma nem kaphat ki a magyar válogatott. Nem is kapott, így hátradőlve várhatja, mely csapattal játszik az elődöntőbe jutásért.

Magyarország-Hollandia 10-8 (2-2, 1-1, 4-2, 3-3)
Hajós Alfréd uszoda: 7000 néző
Gólszerzők: Czigány 2, Gurisatti 2, Szűcs 2, Keszthelyi 2, Illés 1, Bujka 1, illetve Smit 4, van der Sloot 3, Megens 1

Eredmények
Szinkronúszás, páros szabadprogram
1. Kolesznyicsenko, Packevics (Oroszország)
2. Jiang, Jiang (Kína)
3. Volosina, Jakno (Ukrajna)

Nyíltvízi úszás, 5 km, vegyes csapat
1. Franciaország
2. Egyesült Államok
3. Olaszország

7. Magyarország (Juhász Janka, Novoszáth Melinda, Rasovszky Kristóf, Gyurta Gergely)

Műugrás, férfi 3 méter
1. Xie Si-ji (Kína)
2. Patrick Hausding (Németország)
3. Ilija Zaharov (Oroszország)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top