Close

Meghalt a matematika királynője

marjammatematika

Meghalt a világ első női matematikusa, akit a Nobel díjjal egyenértékű Fields- éremmel tüntettek ki. Marjam Mirzakani iráni származású volt, Teheránban született és nagyon fiatalon, 40 évesen hunyt el.
– Példakép szeretett volna lenni a fiatalok számára, inspiráció, így amikor bármilyen díjat kapott kimagasló tudásáért, nagyon szerényen csak arra hívta fel a figyelmet, hogy az utána jövő generáció merje őt követni – adta hírül gyászjelentésében a Stanford Egyetem elnöke. Marjam 2008 óta volt az egyetem professzora. Pályája nem volt szokványos, nehézségektől és váratlan fordulatoktól egyaránt tarkított volt. Teheránban született, kimagasló képességei alapján tizenévesen már díjakat nyert, a matematikai-olimpia aranyérmét kétszer vihette haza. Eredetileg írónak készült, ám a sikerei és a matematika iránti szenvedélyes szeretette végül mégis a tudományos pályára vitte. Az amerikai Harvard Egyetemen doktorált, később pedig a Stanford Egyetem professzora lett. A Field-díjat 2014-ben kapta meg az ívelt felületek szimmetriájának kutatásáért. A Field-érem a matematika Nobel díjja, amelyet 4 évente adnak át, kizárólag 40 év alatti fiatal tehetségeknek, Marjam az első nő és az első iráni származású matematikus is volt, aki megkaphatta ezt.
– Marjam mind tudósként, mind emberként is példaképnek számított, kimagaslót alkotott a matematika területén, nagyon fog hiányozni, óriási veszteség számunkra és a világ számára is – búcsúzott professzorától a Stanford Egyetem rektora. Marjam a mellrák áldozata lett, a szervezete feladta a beteséggel való hosszas és fájdalmas küzdelmet. 

Forrád: BBC

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top