Ring Magazin

Péntek, 2019. Február 22.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Kultúra Kiállítás Utcai művészet Szentendrén

Utcai művészet Szentendrén

E-mail Nyomtatás PDF

fotelbevasarlokocsi01Két fotel és egy bevásárló kocsi - szokatlan köztéri installáció fogadja Szentendrén a belvárosban járókat. Az utca művészeti pályázaton díjat nyert alkotás interaktív, használható, sőt alkotói szándékai szerint a legjobb ha az arrajárók igénybe is veszik, és értelemszerűen használni kezdik. A két fotel és egy bevásárlókocsi köztéri szobor megálmodója egy építőművész és egy klinikai szakpszichológus.

 

Borbás Péter a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem DLA fokozatú építőművésze és Szentes Annamária a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati klinikájának pszichológusa közösen pályáztak. A szentendrei Ferency Múzeumi Centrum a 2016 decemberében írta ki a köztéri szobrászat projektet, street art - public art témakörökben. Borbás Péter és Szentes Annamária OTTHON/talanság címen nevezte pályaművét, melyet a szakmai zsüri a legjobbak közé választott. Így a két fotel és egy bevásárlókocsi 2017 júniusában, mint utcai, művészeti alkotás már az utcára is kerühetett. Alkotói több módon is meg kívánják szólítani a nézőiket: egyrészt mint szobor, amely megmutat és elgondolkodtat, nézhető és inspirál. Másrészt viszont mint egy kisváros része, amely azonnal életre kell, ha látogatói igénybe is veszik. Két utcára kitett fotel és egy bevásárlókocsi nem megérinthetetlen, a fotelek használhatóak, bárki bármikor beleülhet és a bevásárló kocsi sem kell, hogy üres legyen. Az alkotók szándékai szerint bele lehet tenni és ki lehet venni belöle,szabadon. Ásányizek, tartós élelmiszerek, gyümölcsök kerültek eddig a bele - majd innen ki is. Vagyis az alkotói, művészi szándék megvalósulni látszik. Borbás Péter és Szentes Annamária Otthon-talanság címet adták művüknek. Kifejezve evvel a 21. század egyik legégetőbb társadalmi problémáját, a hajléktalanok, az otthonukat elveszítettek nehézségeit, életérzéseit is.

A szentendrei Ferency Múzeum street art pályázatának másik díjazottja, az ugyancsak most kiállított Robotto című köztéri szobor. Alkotója Szabó Ottó, a Magyar Képzőművészeti Egyetem frissen végzett szobrásza. Robotto - azaz az eltévedt űrhajós cím már kevesebb magyarázatot igényel. A teljes egészében fémből készített alkotás magasan a belváros aszfaltja fölé nyúlik,közel 5 méteres magasságával. Alkotója saját bevallása alapján imád történeteket kreálni, szó szerint életet - legendákat - lehelni szobraiba. Robotto is így született, a fiatal úgynevezett Y gerenárió megtestesítőjének szánta, a gyerekek, akik a 90-es években már robotokkal játszottak, majd felnőve sokuk mint nagyra nőtt idegen áll a világban, a világában és keresi helyét.

Robotto használt fémek felhasználásával, acélból heggesztéssel készült - és kis uzsonnás ládájával a bal kezében egy abszolút gyorsan megszerethető és nehezen felejthető figurája lett Szentendrének

.robiottoja

( Robotto, az eltévedt űrhajós - Fotó: F.H )

A két köztéri alkotás 2017. szeptember véggéig látható Szentendrén, a Kossuth Lajos utcában, a Posta épületet előtt.


(4 értékelés)
 

Megjelent A Mi Otthonunk februári száma

amio2019februar 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 214 vendég böngészi

bav logo kicsi banner