Ring Magazin

Péntek, 2019. Február 22.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Kultúra Könyv Méregkeverők

Méregkeverők

E-mail Nyomtatás PDF

 meregkever

Tiszazugi rejtélyek, gyilkos bábák, egy eldugott falu, ahová még 2017-ben is nehéz eljutni. Könyvbemutató és filmvetítés.


„Méregkeverők” címmel jelent meg egy új, mikrokutatást tartalmazó kötet az ELTE-BTK Gazdaság- és Társadalomtudományi tanszékének kutatócsoportjának köszönhetően. A könyv, több tudományág – pszichológia, történelem, kriminalisztika, néprajz – bevonásával tárja fel azokat a gyilkossági eseteket, amelyeket a Horthy-korszakban az egyik félreeső településen, Tiszazug és annak környékén vittek végbe. A gyilkosságok sorozata sokáig foglalkoztatta, és foglalkoztatja ma is az embereket, a történész társadalmat. 2005-ben megjelent egy film, a Martfűi rém címmel, amely szintén ezt a témát dolgozta fel.

A korabeli sajtóban nagy visszhangra talált, és ugyan a csendőri jelentések nagy része megsemmisült, illetve a paraszti társadalom kevesebb írásos anyagot (pl. végrendeletet) hagyott maga után, mint a városban élő polgári társaik, azonban a szolnoki járásbíróságon fennmaradt vallomások vizsgálata igen érdekes képet festett le. Az esetek pszichológiai, néprajzi megközelítése végett érdekes szempontok merültek fel a kötetben.

„Több olyan történeti közösségről is tudunk, amely a terhet jelentő, öreg, beteges, magatehetetlen vagy fogyatékkal élő személyeket kiközösítette, esetleg a halálba kényszerítette. A jelen többszerzős kötet tárgya, a Horthy- kor legnagyobb bűnügyi botránya éppen egy efféle gyakorlat magyarországi alkalmazása miatt robbant ki 1929-ben. Kiderült, hogy a Tiszazugban emberek tucatjait tették el láb alól arzénmérgezéssel saját családtagjaik pusztán azért, mert feleslegessé váltak, akadályozták az elkövetők boldogulását.” – olvasható a könyv hátlapján.

A kötet szerkesztője és írói szeretettel várják a kedves érdeklődőket a vetítéssel és kerekasztal beszélgetéssel egybekötött könyvbemutatójukra, június 16-án (pénteken) 17 órától a Premier Kultcafe-ban.

 

Írta: Tuzson-Berczeli Bernadett


(1 értékelés)
 

Megjelent A Mi Otthonunk februári száma

amio2019februar 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 171 vendég böngészi

bav logo kicsi banner