Ring Magazin

Vasárnap, 2019. Február 24.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Magyar Glóbusz Iskolák Az amerikai magyar iskolák oktatásáról tanácskozott New Yorkban Szilágyi Péter helyettes államtitkár

Az amerikai magyar iskolák oktatásáról tanácskozott New Yorkban Szilágyi Péter helyettes államtitkár

E-mail Nyomtatás PDF

Az amerikai magyar iskolák oktatással foglalkozó találkozóján vett részt New Yorkban Szilágyi Péter, a miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára.

A találkozót az Egyesült Államokban működő magyar iskolák évente rendezik meg, tapasztalatcsere és továbbképzés céljából, amerikai és Magyarországról érkezett előadók közreműködésével.
A New York-i főkonzulátuson rendezett idei találkozón - mint Szilágyi Péter helyettes államtitkár az MTI-t tájékoztatva elmondta - nyolc szövetségi állam tizenöt magyar iskolájának képviselői vettek részt, az Egyesült Államok nyugati és keleti partvidékéről egyaránt. Az idei tanácskozás központi témája a családközpontú iskola volt.
Csabai Sarolta, a kecskeméti Pallasz Athéné Egyetem oktatója "Családi kör régen és ma" címmel tartott nyitó előadást, majd a résztvevők több munkacsoportban vitatták meg tapasztalataikat és fogalmazták meg a jövőre vonatkozó igényeiket. Szó esett a kétnyelvűségről logopédus szemmel, a szülők és a tanárok sikeres együttműködésének feltételeiről a hétvégi és nyári magyar iskolákban, az olvasóvá nevelés problémáiról, az interaktív mesekönyvek szerepéről az amerikai magyar gyermekek nyelvtudásának fejlesztésében. Beszámoltak tapasztalataikról a külföldi magyar cserkészet vezetői és tartottak szülői fórumot is.
Szilágyi Péter az MTI-nek elmondta: a nemzetpolitikai államtitkárság kifejezett célja a külföldi magyar iskolák megerősítése, s ennek érdekében még márciusban kérdőíveket küldtek a szerte a világban működő, összesen 212 magyar iskolának. A miniszterelnökség azt tudakolta tőlük: kik oktatnak, a tanárok milyen képzettségűek, milyen tananyagból oktatnak és milyen gyakoriak a foglalkozások, valamint a jövőben milyen segítségre lenne szükségük.
"Az Egyesült Államokban 33 magyar iskola működik, s a kérdőívekre adott válaszokból kiderült, hogy vannak olyan iskolák is, ahol képzett, amerikai diplomával is rendelkező tanárok dolgoznak" - mondta el az MTI-nek Szilágyi Péter. Kiemelte a massachusettsi Bostonban működő, Boscola nevű magyar iskolát és a floridai Fort Lauderdale-i magyar iskolát, mint a két legkiválóbb amerikai magyar intézményt.
A helyettes államtitkár arról is tájékoztatott, hogy a legtöbben terembérléshez, oktatási eszközök vásárlásához, és szakmai továbbképzési lehetőségekhez kértek támogatást a budapesti kormánytól. "A munka elején vagyunk, és a tanácskozás résztvevőinek bejelentettem, hogy pályázati rendszert dolgozunk ki a támogatások elosztására" - hangsúlyozta a helyettes államtitkár. Hozzátette: egyre nagyobb az igény a hétvégi magyar iskolákra.
Az idei tanácskozáson két kísérőprogramot rendeztek, gyermekek táncház-bemutatóival. A vasárnapi bemutatón Budapestről érkezett és a tanítási technikákat bemutató táncpedagógusok is részt vettek.
Szilágyi Péter vasárnap délután látogatást tett Kossuth Lajos testvére, Kossuth Zsuzsanna sírjánál, a New York-i Ötödik sugárúton lévő Első Presbiteriánus Templomban, majd a Greenwood temetőben, Kossuth Emília síremlékénél.
Az éppen kétszáz évvel ezelőtt született Kossuth Zsuzsanna az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc bukása után először Európába, majd onnan az Egyesült Államokba menekült és a presbiteriánus templom kertjében, jeltelen sírban temették el. Kumin Ferenc magyar főkonzul megbeszélést kezdeményezett a templom vezetőivel egy emlékmű felállításáról Kossuth Zsuzsanna születésének kétszázadik évfordulója alkalmából, s a templom elöljárói éppen a napokban fejezték ki egyetértésüket a kezdeményezéssel. Pár héttel ezelőtt egyébként Sárbogárdon - ahol Kossuth Zsuzsanna 1848 előtt élt - avattak emlékparkot és szobrot Kossuth Lajos testvérének a tiszteletére.
Kossuth Emília greenwoodi síremlékét szintén a New York-i főkonzulátus hozatta rendbe.

Járai Judit
MTI


(1 értékelés)
 

Megjelent A Mi Otthonunk februári száma

amio2019februar 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 69 vendég böngészi

bav logo kicsi banner