Ring Magazin

Vasárnap, 2019. Március 24.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Kultúra Könyv Regényes életek – éltető írások

Regényes életek – éltető írások

E-mail Nyomtatás PDF


A szovjet kényszermunkatáborokról szóló első magyar regényt, egy pikareszk első könyvet és egy jótékonysági céllal összeállított antológiát mutatott be a Könyvklub és a Mentor Könyvek Kiadó az Ünnepi Könyvhét alkalmából Budapesten.


A Könyvklub a 88. Ünnepi Könyvhétre jelentette meg Faragó Annamária „Háború és lélek” című egyedülálló kötetét, amely az első magyar regény a szovjet kényszermunkatáborokról. A kiadó első könyves szerzőjének, Szele Annának „Felejtsd el a Lajost!” címmel jelent meg könyve erre az ünnepi alkalomra. A Mentor Könyvek Kiadó egy jótékonysági céllal összeállított antológiával jelentkezett, amelybe ötvennyolc kiváló mai magyar író küldött írást. A köteteket Tarján Tamás irodalomtörténész mutatta be.
A „Háború és lélek” című kötetben Faragó Annamária egy jász család életét meséli el Trianontól a kommunizmusig. A történet minden epizódja a Jászság egyik falujából indul és oda tér vissza. A főszereplő a szovjet kényszermunkatáborban küzd az életéért, több év után tér haza, drámája itthon folytatódik. A könyvből képet kaphatunk arról, hogy a szerény anyagi körülmények között élő jászok hogyan nevelték gyermekeiket istenhitre, hazaszeretetre, munkára, tiszteletre. A főhős sorsát befolyásoló helyzetekben világossá válik, hogy miért tekinthetők a jászok „egyenes gerincű” embereknek. A változást – melyet a deportálás, a frontszolgálat, a lágerélet, a kommunista téeszesítés vagy az 1956-os forradalom hozott –, bámulatos lélektani érzékkel és tehetséggel eleveníti meg a szerző. A két főszereplő házasságát egy világrend széthullása, erkölcsi értékeinek megrendülése teszi próbára. A megrendítő eseményláncolat ellenére a regény végső kicsengése pozitív. A magyarok hitét és erejét elbeszélő történet a jó regény minden eszközét megmutatja. Tarján Tamás a könyvről elmondta: „Szuggesztív történettel ismerkedhet meg az olvasó, egy meggyőző férfisorssal, amely a többi szereplőt is élteti.”
Különös és egyben különösen érdekes Szele Anna „Felejtsd el a Lajost!” című regénye. Már az első mondatával a legszélsőségesebb kettősséget ígéri: a szent jót és a gonoszt. Egy önbíráskodásra is hajlamos harmincas nő kalandjainak, élményeinek a mai magyar valóságba ágyazott, lenyűgöző, markáns iróniával átszőtt története. „Pikareszk történet, amelynek különlegessége, hogy a főszereplője nő” – emelte ki az irodalomtörténész. Mindannyiunk számára ismerős helyzetek, sikerek és kudarcok, szerelemből, társkeresésből, igazságérzetből származó bonyodalmak. Humorral átszőtt, izgalmas mai magyar történet a javából.
Ötvennyolc kiváló mai magyar író küldött megrendítő írást, az Igazgyöngy Alapítvány pedig csodálatos gyermekrajzokat a Mentor Könyvek Kiadó „Ugyanolyan mások” című, jótékonysági céllal összeállított antológiájába. A könyvet a rászorultakat segítő alapítványok és egyesületek kapják adományként, közvetlen értékesítésre. A könyveket a kiadó már leszállította a szervezeteknek.


(1 értékelés)
 

Megjelent A Mi Otthonunk márciusi száma

amiocimlap 2019marc 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 63 vendég böngészi

bav logo kicsi banner