Ring Magazin

Szerda, 2019. Február 20.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

HÁZ + MESTEREK

E-mail Nyomtatás PDF

hazmesterek ring

HÁZ, mint építészeti alapegység és a MESTER, mint különös tudással rendelkező személy szóösszetétel a címe a Magyar Építőművészek Szövetségének gondozásában elkészült "HÁZ+MESTEREK" című portréfilm-sorozatnak, amellyel a szövetség értékőrző feladatra vállalkozott. Az interjúk szereplőivel kerekasztal-beszélgetésre is sor kerül a premiert követően 2017. május 9-én, 18.00 órakor a FUGA Budapesti Építészeti Központban (1052 Budapest, Petőfi Sándor u. 5.).

A 60-as, 70-es években indult építészgeneráció kimagasló tehetségű tagjaival készült tíz rövidfilm a magyar építészet meghatározó egyéniségeinek gondolatait, szakmai hitvallását tárja elénk - a múlt és jövő iránti felelősségvállalás jegyében.Tíz film, tíz építész egyéniség, tíz gondolat:
Arnóth Lajos: "... a ház a földbe gyökerezik, mint egy fa. Egy házat nem lehet fotó alapján megnézni, oda kell menni, meg kell tapogatni, végigjárni, megnézni a történetét."
Callmeyer Ferenc: "Építésznek lenni gyönyörű mesterség, de a társadalom kulturáltságának a függvénye, hogy milyen az építészet."
Csomay Zsófi: "Vannak azok az építészek, akik minden lehetőséget átgondolva rengeteg energiát ölnek egy ház megtervezésébe, ami aztán a házból masszívan sugárzik."
Finta József: "Az az építész, aki felnőtté válik és elhagyja a gyerekkort, azonnal hagyja abba az építész tevékenységet. A felnőttek nem alkalmasak arra, hogy játszanak - nem szabad felnőni."
Kévés György: "Az építész egy életen át tanul - egy jó építész gondját viseli a házának, addig amíg le nem bontják."
Kuba Gellért: "Az épület egy rendkívül érdekes mérnöki létesítmény, amelyben nem az architektúra a döntő, hanem az, ami az épületben történik. Sajnálatosan ma az építészeket nem a környezettudatosság érdekli, hanem inkább a forma."
Sylvester Ádám: "Amíg egy ház felépül, az építésznek módja nyílik millió dolgot elmondani a világról - nem a ház megszületése az érdekes, hanem az, hogy mire lehet majd használni."
Török Ferenc: ".óriási kultúr-erő az építészet. Nem formákon, hanem gondolatokon keresztül kell közelíteni meg a feladatot."
Vadász György: "A szépség az hatalom - amikor a futtatott vonalakból a ház gondolata jut eszembe.
Ennél nagyobb varázslat nincs."
Vámossy Ferenc: "Az építészet - mint minden tanulás - hálókészítés, de csak akkor tudom, hogy miből áll a háló, ha a csomópontjait jól ismerem."

A Magyar Építőművészek Szövetsége portréfilm-sorozata a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Építészeti Intézetével együttműködve, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával és a MOME Elméleti és Média Intézet oktatóinak és hallgatóinak bevonásával készült.


(1 értékelés)
 

Megjelent A Mi Otthonunk februári száma

amio2019februar 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 156 vendég böngészi

bav logo kicsi banner