Close

Az eper és a mangalica bűvöletében

gourmetfeszt 2017

Újra találkoznak Buda szívében az ország legjobb éttermei

Május 18-21. között a megszokott helyre, a Millenáris Parkba csalogatja a kulinária rajongóit a Gourmet Fesztivál, ahol a sokszínű étel- és italkínálat mellett a mangalicára és az eperre összpontosítanak majd az ország legjobb szakácsai. A fesztivál történetében először idén világsztár is érkezik a Millenárisra: a világ legjobb női séfjének választott Ana Roš, a szlovén Hiša Franko étterméből látogat Budapestre.

A Gourmet Fesztivál kínálatából ez évben sem maradhatnak ki a legjobb hazai éttermek, cukrászdák, gourmet üzletek, street food-osok, és a rendezvény vendégei az ételek mellett megízlelhetik az ország minőségi borait, söreit, pálinkáit. Míg korábban egy-egy hagyományos ételünk (mint például a gulyás vagy a rakott krumpli) került az esemény fókuszába, addig idén két alapanyag, a mangalica és az eper lesz a főszereplő, amelyekből remélhetőleg izgalmas fogásokat készítenek a séfek.
A Gourmet Fesztivál programjai közül ezúttal sem hiányozhatnak a gasztrosztárok előadásai és bemutatói, azonban, aki ennél is különlegesebb élményre vágyik – előzetes regisztráció után – neves séfek exkluzív ebédjeire és vacsoráira is befizethet, például a világ jelenleg legjobb női séfje, Ana Roš ételsorára. A Szlovéniából érkező hölgy hatfogásos menüvel várja az ínyenceket. Étterme, a Hiša Franko, ugyan csak az év néhány hónapjában fogad vendégeket, ám olyankor valódi zarándokhelynek számít a gasztronómiát kedvelők körében, így nem meglepő, ha pár hónapja Ana Rošt választották a világ legjobb női séfjének a World’s 50 Best Restaurants Awardson.
A fesztivál másik külföldi sztárja, Wojciech Modest Amaro, a Michelin-csillagos lengyel Atelier Amaro séfje egy különleges vacsorára invitálja a fesztivál közönségét, amelyen ugyanazt a nyolcfogásos menüt szolgálják fel, mint amit aznap a varsói éttermében is kínálnak a vendégeknek. Amaro hazájában igazi sztár, aki a legendás spanyol El Bulliban kezdte és a dán Nomaban fejezte be európai tanulóéveit, majd hazatérve megnyitotta saját éttermét, amellyel hamarosan megszerezte Lengyelország első Michelin-csillagát is.
A szomszédos Burgenland legjobb étterme és legnépszerűbb gasztro zarándokhelye, a két Michelin-csillagos Taubenkobel Budapesten is megmutatja, mitől száguld egy vidéki vendéglátóhely Ausztriában. Anna Olson, kanadai sztárcukrász, akinek sorozatait a Food Network tévécsatornán a magyar nézők is láthatták már, szintén először látogat a magyar fővárosba. A Gourmet színpadán egy angol klasszikust, Viktória királynő kedvenc teasüteményét, a Viktória piskótatortát készíti el, természetesen eperrel.

Hagyományteremtő szándékkal a szervezők megrendezik a legjobb vidéki séfek által közösen prezentált vidéki ebédeket, amelyeken bemutatják a hazai gasztronómia legizgalmasabb műhelyeit. Első alkalommal olyan éttermek főznek együtt, mint az encsi Anyukám mondta, a Gault&Millau által az év éttermének választott mádi Gusteau Kulináris Élményműhely, a balatonszemesi Kistücsök, valamint a Tantival 2015-ben Michelin-csillagot szerző Pesti István vezette tatai Platán. Az exkluzív programokból nem maradhat ki Széll Tamás és csapatának ötfogásos ebédmenüje sem. Széll tavaly történelmet írt a Bocuse d’Or európai döntőjét megnyerve, nemrégiben pedig párjával, Szulló Szabinával és csapatával megnyitotta a Stand25 bisztrót a Hold utcai piacon.
Szintén érdekes programnak ígérkezik a „Hungarian Michelin all-star” vacsora, amelynek főszereplői hazánk Michelin-csillagos éttermeinek séfjei. Palágyi Eszter (Costes), Mészáros Ádám (Onyx), Sárközi Ákos (Borkonyha), Tiago Sabarigo (Costes Downtown), valamint az ország egyik legjobbjának számító cukrászműhelyét vezető Mihályi László (Mihályi Patisserie, Váci Desszertszalon) közös menüjét nagyszerű borok is kísérik.
Mindezeken túl lesz vegán workshop, ahol a látogatók kipróbálhatják, milyen egy tiszta, gluténmentes tavaszi ebéd elkészítése friss, szezonális alapanyagokból. Az ország legjobb pho leveséről híres Funky Pho az egyszerű ázsiai konyhába vezeti be a résztvevőket, és egy otthon is könnyen elkészíthető klasszikust mutat majd be. Juhász Mihály, vagyis Misi, a pék (Jacques Liszt) megtanítja a kovásszal készült friss kézműves kenyér otthoni sütésének fortélyait, Szabadfi Szabolcstól (Panificio il Basilico, Holy Cow) pedig megtanulhatunk házi hamburgert készíteni. – Régi álmunk válik valóra azzal, hogy idén már díjazzuk is a fesztivál legjobb kiállítóit és a legkiválóbb ételek készítőit. A szakmai zsűri mellett a közönség véleményére is számítunk – közölte nemrégiben az esemény sajtótájékoztatóján Gerendai Károly, a Gourmet főszervezője.

 Velkei Tamás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top