Close

Tíz ország működik együtt, hogy megóvják a fenyegetésnek kitett kulturális örökséget

Az Iszlám Állam a palmürai romok sok fontos részét elpusztította, többek között Bél templomának nagy részét. Fotó: news.artnet.com

Az országok „a párbeszédet a fanatizmus és a terrorizmus ellen és a terrorizmussal szembeni kultúrát” akarják előmozdítani.

Tíz ország összefogott, hogy létrehozzanak egy új szövetséget, amelynek célja az ókori örökség védelme a szélsőségektől és az értelmetlen pusztulástól. A bejelentés, amit április 24-én tettek az Ókori Civilizációs Fórumon, Athénban, egy nemzetközi erőfeszítés, hogy harcoljanak az ISIS ókori helyszínek elleni folyamatos rombolása ellen Szíriában és Észak-Irakban, beleértve Palmürát, Ninivét és Nimrúdot.
A 10 résztvevő ország: Irak, Irán, Egyiptom, Görögország, Olaszország, Kína, India, Bolívia, Mexikó és Peru. A kezdeményezés konkrét cselekvési terve továbbra is homályos és hivatalosan nem nevezték meg a különböző híradások egyikében sem. De a tagok tervezik, hogy újra találkoznak Bolíviában a következő évben, az AFP jelentése szerint.
A projektet a görög és kínai kormányok vezették. A görög külügyminiszter Nikos Kotzias elmondta, hogy a csoport elősegítené „a párbeszédet a fanatizmus és a terrorizmus ellen és a kultúrát a terrorizmussal szemben.” Kína külügyminisztere Wang Yi hozzátette, hogy „Épp csak elindultunk.”
Ez nem az egyetlen nagy horderejű új erőfeszítés a kulturális örökség megsemmisítése elleni küzdelemben. Márciusban egy konferencián – amit Francois Hollande nyitott meg – a Louvre múzeumban, Párizsban, a francia elnök bejelentette, hogy összesen 75,5 millió dollárt (70 millió eurót) ajánlanak föl az UNESCO által támogatott alapnak, hogy védje a kulturális örökség helyszíneit világszerte a háborútól és a terrorizmustól. Az alaptőkét hét ország és az amerikai jótékony üzletember Tom Kaplan adták.
2015 májusában, az ISIS harcosai elfoglalták az ókori romokat Palmürában és megsemmisítették az UNESCO világörökségi listáján szereplő templomokat. A szíriai csapatok visszavették Palmürát márciusban, másodszor. Az iszlám szélsőségesek által támadott egyéb helyszínek közé tartozik az iraki Nimrúd asszír város, az iszlám előtti kincsek a moszuli múzeumban, Bamiyan Afganisztánban és a Maliban lévő Timbuktu.

https://news.artnet.com/art-world/ten-nations-cultural-heritage-protection-936116

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top