Close

SUPERMOTO – Kecskeméti Márk: „Újra bajnok leszek!”

aa13

Halmozza a bajnoki címeket, és a pályán leginkább egy foghatatlan ufóra hasonlít, mintsem húsvér emberre. Fiatal kora ellenére már rutinos rókának számít, és markáns véleménye van – utóbbit nem is nagyon rejti véka alá. A mega látványos, ugyanakkor idehaza még kevésbé felfedezett supermoto-t és magyar „arcát” vettük górcső alá.

 

 

Szomorú tapasztalat, hogy itthon általánosságban véve az emberek nem nagyon látnak tovább a zöld gyepnél. Néhány magyar remek szereplése ugyan elindított egy „motorsport hullámot”, de még mindig lemaradásban vagyunk a technikai sportok terén, a környező országokhoz képest is. Ez alól sajnos a supermoto szakág sem kivétel, honi szinten még kevesen űzik ezt a gyönyörű dolgot. A hazai bajnokságban 20-an feszülnek egymásnak minden évben, ez az „osztálylétszám” az első és a második vonal összegyúrásából adódik. Cikkünk alanya, Kecskeméti Márk a sportág hazai koronázott királya.

Az S1 Prestige legmagasabb kategóriában versenyző fiatalember többnyire csak néhány ellenféllel küzd, az ok igen prózai – nagyon nehéz vele lépést tartani: „Vermes Sándor és Ónodi Benjámin régi bajtársak, mondhatni együtt nőttünk bele a supermotos közegbe. Benjáminnal Ausztriában is versenyeztem, nagy csatákat vívtunk odakint, és vívunk idehaza is. Ezekből általában én jövök ki jobban.” – meséli a sokszoros bajnok és kupagyőztes.

 

aa14

 

Márknak az itthon elért sikerei jelentik a legtöbbet, szinte minden hazai versenyhelyszínen pályacsúcsok fűződnek a nevéhez. Nyilván ez a felkészültség, rutin, és a sok befektetett munka gyümölcse. Az Euró-ringen, Máriapócson, valamint Kecskeméten és a Kakucs-ringen fordított irányban a leggyorsabb emberünk, aki karriere túlnyomó részében Magyarországon motorozott. Azonban neves nemzetközi sorozatokban is megmérette magát, és ott sem nagyon talált legyőzőre.

Az itthoni címek és győzelmek a legédesebbek nekem. Jó érzés, hogy a honfitársaim között tudtam kiemelkedő eredményeket szállítani, és legfőképp gyorsabb lenni náluk! Természetesen a nemzetközi sikerek szintén lényeges elemei a pályafutásomnak, nélkülük nem lettem volna az a versenyző, aki most vagyok.” A 2009-2010-ben osztrák és szlovák bajnok pilóta jelenleg a magyar kupában elérhető címekért, és a sportág hazai megítélésének javításáért dolgozik.

Magyarországon még egyelőre kevesen ismerik a motorversenyzés eme válfaját. Akárkit megkérdeznénk, jó eséllyel tudná, ki Talmácsi Gábor, és hallomásból a motocross sem lenne ismeretlen az utca embere számára. Ugyanakkor valószínűleg a többség nem tudja, mi az a supermoto, és hogy létezik egy olyan benzingőzös őrület, amely ötvözi a pályaversenyzés és az off-road látványos elemeit is!

 

aa15

 

Kecskeméti Márk a Tomracing Motorsport Team pilótája, azon belül is a csapat jelenkorának legeredményesebb sportolója. A még mindig csak 29 esztendős versenyző tavaly lépett be a csapat kötelékébe, és rögtön sikerült kupagyőzelmet szereznie a gárdának.

Idén is a Tomracingnél versenyzem, ezúttal már a Mami kupából átalakult országos bajnokságban. Jelenleg egy akut sérülést igyekszek kiheverni, épp a rehabilitáció középső stádiumában járok, így csak a szezon utolsó két versenyen tudok majd újra rajthoz állni.” – mondja a címvédő, aki augusztusban már pályán akar lenni, „ha törik, ha szakad!”

A professzionális motorversenyzők egyik nagy mumusa a térd és ízületeinek problémái, ebből jutott ki Márknak is. A tél során egy operációnak köszönhetően új szalagokat kapott, és két csavarral is megerősítették az említett mozgásszervet. Az idei évének lényegi része rámegy a felépülésre, de amint visszatér a ringbe, az ellenfelek is felköthetik azt a bizonyost:

Jelenleg csak arra fókuszálok, hogy rendben legyek, és az idénre betervezett két versenyt megnyerjem. A következő szezonban aztán minden erőmmel támadok, és a csúcsra fogok törni a magyar bajnokságban! És hogy ezenkívül mire vágyom még? Szeretném, ha megjegyezné a nevem az utókor!”

 

aa16

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top