Close

Megújult kiállításokkal kezdődik a turistaszezon a Füleki Vármúzeumban

Fotó: filakovo.sk

Alapítása tizedik évfordulója alkalmából megújult és modernebb állandó kiállítással indítja az idei turistaszezont a szlovákiai Füleki Vármúzeum március 14-én.

A tárlatok márciustól már négy szinten várják a látogatókat, akik megismerkedhetnek a füleki vár vagy épp a sörfőzés történetével is – tájékoztatta az MTI-t a múzeum szerdán.
Mint írják, a vár földszinti részén látható, a harmadkori vidék flóráját és faunáját bemutató paleontológiai tárlat a Fülek környékéről származó, több mint 20 millió éves gerinctelen ősmaradványokkal és növénylenyomatokkal bővült.
A Füleki vár évszázadai című állandó kiállítást színesíti az elmúlt évtizedben zajló régészeti feltárások leletanyaga, amit a Szlovák Nemzeti Múzeum Régészeti Múzeumából kölcsönzött gyűjtemény legszebb darabjaival egészítettek ki.
A környék történelmét bemutató tárgyakat különböző korabeli rekonstrukciókkal tették érdekesebbé a látogatók számára. A Persén feltárt avar-szláv temető egyik férfi sírjának rekonstrukciója a régészek munkájába enged betekintést, a bronzkori ünnepi női viselet a várgedei bronzkincs ruhadísztárgyait mutatja be, szemléltetve azt is, hogy miként viselhették őket. Ugyancsak ruharekonstrukció formájában jelenik meg az utolsó várkapitány, II. Koháry István korhű öltözéke, amely több olajfestményről is visszaköszön.
A Füleki Vármúzeum Bebek-tornyának ötödik szintje továbbra is különböző témájú időszaki kiállításoknak ad majd helyet. Ezek sorát a Nagytapolcsányi Múzeum A komlótól a sörig című tárlata nyitja, bemutatva a sör és a sörfőzés történetét.
A kiállításokat a Bebek-toronyban nyitják meg március 14-én. A sörtörténeti tárlat május 14-ig látható.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top