Close

Rekordmeleget mértek az Antarktiszon

Az argentin Esperanza katonai bázis a Brazil Haditengerészet Ary Rongel nevű óceanográfiai kutató hajójáról készült felvételen. Fotó: time.com

Az Antarktisz rekord magas hőmérsékletét (17,5 Celsius fok) regisztrálták az Antarktiszi-félszigeten található Argentínához tartozó Esperanza kutatóbázison egy adatáttekintés szerint, amit a Meteorológia Világszervezet (WMO) hozott nyilvánosságra szerdán.

A rekordot 2015. március 24-én az argentin kutatóbázison állapították meg. „A maximum és minimum hőmérsékletek ellenőrzése segítenek, hogy képet alkossunk az időjárásról és az éghajlatról a Föld utolsó határai közül az egyikben” – mondta el Michael Sparrow, a WMO által is támogatott Világ Klímakutató Programtól (WCRP).
Az Antarktisz jégként zárja be a világ édesvizének 90 százalékát és körülbelül 60 méterrel emelné meg a tengerszintet, ha mind elolvadna, ami a tudósoknak azt jelenti, hogy érdekeltek abban, hogy még a peremek körüli szélsőségekről is tudjanak.
A legmagasabb hőmérséklet a szélesebb antarktiszi régióban mért 19,8 Celsius fok volt 1982-ben, és a legmagasabb hőmérséklet, amit kimondottan az Antarktiszi-fennsík irányában regisztráltak -7,0 Celsius fok volt 1980-ban.
A szerdai WMO jelentés csak a csúcspontokat vizsgálta.
A legalacsonyabb hőmérséklet, amit a bolygón valaha megállapítottak a dermesztő -89,2 Celsius fok volt a Szovjetunió Vosztok kutatóállomásán, az Antarktisz központi részén, 1983-ban.

http://time.com/4687154/antarctica-temperature-climate-change/

https://www.yahoo.com/news/antarctica-hits-record-high-temperature-balmy-17-5-133209804.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top