Close

Új gekkófajt fedeztek fel, amely védekezéskor megválik a pikkelyeitől

Forrás: Wikipédia

„Letéphető bőrű” pikkelyes gekkófajt fedeztek fel Madagaszkáron német kutatók – írja a BBC News.

Sok gyíkféle képes megválni a farkától, ha egy ragadozó elkapja, de az újonnan felfedezett pikkelyes gekkóra vadászó ragadozókat nagyobb meglepetés éri: a hüllő ugyanis képes kibújni pikkelyes bőréből, ha szabadulni akar. A kis hüllőt, amely a Geckolepis megalepis nevet kapta, a PeerJ című folyóiratban megjelent tanulmányban mutatta be. Mark Scherz, a müncheni Ludwig Maximilian Egyetem kutatója.
A pikkelyes gekkó bőre kifejezetten alkalmazkodott ahhoz, hogy letépjék: a nagy pikkelyek csak egy keskeny darabon tapadnak az állat bőréhez, ezért viszonylag könnyedén leszakadnak. Ráadásul a pikkelyek alatti bőr is alkalmazkodott ehhez. Számos gekkófaj képes megválni a bőrétől, ha szilárdan megragadja egy ragadozó, ám a pikkelyes gekkók erre pillanatok alatt képesek úgy, hogy a legkisebb sérülés nélkül szabadulnak. Ez a faj azért is különleges, mert a pikkelyeit hetek alatt képes visszanöveszteni, míg más fajoknál ez a regenerációs idő jobban kitolódik.
A tudósok szerint elképzelhető, hogy a Geckolepis megalepisnek azért fejlődtek ki ilyen nagy pikkelyei, mert azoktól könnyebben meg tud szabadulni.
Az új gekkófajt Madagaszkár északi részén, a Tsingy barlangrendszerben találták meg.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top