Close

Árkartel nélkül várjuk az áfacsökkentés hatását

network ok

gvh ok

Árkartell esetén lép a minisztérium
A Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) fordul a Varga Mihály vezette Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), ha a piaci szereplők – megsértve a versenyjogi szabályokat – úgy befolyásolják a piaci folyamatokat, hogy ne érvényesüljön a januári élelmiszergazdasági áfacsökkentések hatása. Az áralakulást az NGM elemzői vizsgálják. A tárca az első eredményeket február közepére ígéri.

iman ok

egg ok

A tárca elemzői vizsgálják, hogy az élelmiszerárak alakulását a piaci viszonyok befolyásolják-e – szögezte le az agrárszektor.hu kérdésére az NGM a januári élelmiszerpiaci áfacsökkentések kapcsán. A tárca tájékoztatása szerint az első eredményekhez meg kell várni február közepét, amikor a tavalyi és idei első havi árakat már össze lehet hasonlítani.

A minisztérium lépéseket helyez kilátásba arra az esetre, hogy az élelmiszerágazat meghatározó szereplői a piac önszabályozó rendszerébe jogsértő módon avatkoznak be. Ha a vállalkozások – legsúlyosabban megsértve a versenyjogi szabályokat – az árakat például árkartellel befolyásolják, a tárca a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordul – fogalmazott az agrárszektor.hu-nak a minisztérium.

Mint ismert, januártól több terméknél, illetve szolgáltatásnál csökkent az áfa. Az élelmiszerpiacon a friss tejnél 18 százalékról, a baromfitermékeknél és a tojásnál 27 százalékról 5 százalékra mérséklődött a kulcs.

A kormány az adóintézkedésekkel a piaci versenyt és a tisztességes vállalkozásokat kívánja segíteni – szögezte le az NGM. A fogyasztói árak alakulásába is csak adóintézkedéseken keresztül, indirekt módon – az uniós és az alaptörvényi alapelveket figyelembe véve – avatkozhatnak be. Az áfacsökkentésekkel a kormány célja, hogy az így kieső – 2017-ben mintegy 55 milliárd forintos – költségvetési bevétel ne a kereskedőknél, hanem a fogyasztóknál maradjon – állapította meg a minisztérium.

vegetables copy

Forrás: Agrárszektor.hu 2017. február

Mentés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top