Close

Vona: „új reformkorra” van szükség

Budapest, 2017. január 28. Vona Gábor pártelnök a Jobbik évadnyitó rendezvényén a Sport11 rendezvényközpontban 2017. január 28-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

„Új reformkor” igényét fogalmazta meg a Jobbik elnöke szombaton, pártja évadnyitó rendezvényén Budapesten.

Vona Gábor úgy értékelt: Magyarország akkor lesz sikeres, ha különböző habitusú, karakterű, világképű emberek – félretéve a különbségeket – hidakat építenek és energiáikat a szabadság és a biztonság megteremtésére fordítják a „helytartókkal és földesurakkal” szemben. A politikus „pitiáner játéknak” és „halálos luxusnak” nevezte a megosztottságot, Magyarországot pedig fullasztónak, ahol lassan be kellene vezetni a „politikai szmogriadó” fogalmát.
Történelmi párhuzamokat vonva úgy fogalmazott: ha a Lánchidat ma építenék, akkor Mészáros Lőrinc nyerné a pályázatot, és a híd minden egyes darabját szétlopnák, a nemzeti kaszinó ma nem a haza fellendítéséről, hanem Andy Vajnáról szólna, az infrastruktúrafejlesztés pedig a kormányfő kisvasútját jelentené.
Vona Gábor úgy ítélte meg: ma két „elmúlt nyolc évünk van”, Gyurcsány Ferenc idején egy külföldi, Orbán Viktor kormányzása alatt hazai kör határozta meg az országot, ő ezzel szemben azt vallja, hogy a nép pártjára kell állni.
„Se helytartók, se földesurak, Magyarország a magyaroké” – jelentette ki.
Beszélt arról is, hogy a Jobbik 14 éves történelmének nehézségei semmik ahhoz képest, ami a következő egy-másfél évben várható.
„A teljes elpusztításunkra törnek”, megpróbálják a közösség tagjait szembefordítani – vélekedett. Megjegyezte ugyanakkor, hogy rosszul esne neki, ha a kormánypártok Molnár Gyulát vagy Botka Lászlót támadnák, és nem rá mondanák, hogy „terrorista-macskasimogató-mecsetépítő-cukizsúrpubi-orgialátogató-hazaáruló-szélsőjobboldali-gyurcsányista-brüsszeli-orosz-iráni-amerikai-ügynök-óriásplakáthős”.
Ez azt jelzi, hogy „nagyon erősek vagyunk, és félnek tőlünk” – értékelt.
A Jobbik elnöke kitért arra is, hogy noha a párt megváltozott, nem távolabb, hanem közelebb került az alapító okiratban foglalt célkitűzéséhez, miszerint a nemzet egészét kívánja képviselni. Hozzátette: szerinte ma már nincs jobb- és baloldal, számára minden magyar fontos.
Vona Gábor azt is kijelentette: készen állnak a kormányzásra, amelynek „nulladik lépése” az elszámoltatás lenne. Erre példaként hozta a titkosítások feloldását, a közéleti szereplők dupla büntetését bűncselekmény esetén, továbbá a kötelező vagyonosodási vizsgálat bevezetését.
A néppárti kormányzást a szabadság, a biztonság és a szolgálat alapelve mentén végezné a Jobbik – mondta.
A szabadsághoz aktív, bátor, de józan kül- és magyarságpolitikát, a migráció megállítását és a határőrség felállítását jelölte meg feladatként.
A biztonságról szólva jó béreket, egészségügyet és oktatást sürgetett, hozzátéve: nem kellene ellopni a fejlesztésre szánt forrásokat, igazságos szociális rendszert kell kialakítani, és fel kell vetni a magyar-cigány együttélés kérdését. Utóbbira „ketyegő bombaként” hivatkozott.
Vona Gábor kifejtette azt is, hogy a kormányzás számára nem urizálást, arroganciát és gátlástalanságot, hanem szolgálatot jelent.
A rendezvényen Kassai Lajos lovasíjász vehette át a Jobbik és pártalapítványa által alapított Pongrátz Gergely Érdemkeresztet, amelyet Murányi Levente ’56-os szabadságharcos, az ’56-os Pesti Srácok Intézet igazgatója adott át a díjazottnak.
Az évadnyitón mintegy kétezer meghívott vett részt, köztük országgyűlési és EP-képviselők, diplomaták, párttagok, továbbá az Új Magyar Gárda, Magyar Önvédelmi Mozgalom tagjai.
A mintegy háromnegyed órás pártelnöki beszéd előtt kulturális programokkal szórakoztatták a megjelenteket.
A rendezvény előtt „Visszavesszük Vona Gábor gárdamellényét” címmel néhány tucatnyian tüntettek a Jobbik arculatváltozása ellen. A demonstráció szervezője, Silip Norbert, aki önmagát a Magyar Gárda Mozgalom volt vezérkari tisztjének nevezte, néhány társával együtt a Jobbik vezetőinek szánt petíciót adott át Dudás Róbertnek, a párt regionális igazgatójának.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top