Close

Védjük környezetünket, hogy védjük egészségünket is!

szezon ok

Itt a szezon!
A táplálkozástudományi szakemberek útmutatása szerint,együnk szezonális ételeket, na de együk, ehetünk – és egyáltalán tudunk enni téli időszakban ?!

lecso ok

Sokszor elhangzik ugyan, de azt kevesen tudják ma már hogy pontosan ez mit is jelent.
A környezettudatos étkezés fő elve a szezonális és helyi alapanyagok használata.

Az idénynövények helyben teremnek, így nem kell felesleges szállítással terhelni a környezetet. Termelésükhöz nem alkalmaznak mesterséges szereket és nem kell mesterséges fény az érlelésükhöz.
Több bennük a tápanyag és a vitaminok.

Mivel a nagy áruházak polcain ma már mindenféle zöldség és gyümölcs megtalálható az év bármely időszakában, talán nem is olyan könnyű eldönteni, mik az adott idény zöldségei és gyümölcsei.

gyümik ok

A téli hónapokban a javasolt alapanyagok egy része nem frissen termett, hanem az ilyen időszakban is jól tárolható zöldség és gyümölcs, mint például az alma, burgonya, cékla, dió, édes káposzta, fekete retek, fokhagyma, kelkáposzta, körte, petrezselyemgyökér, sárgarépa, vöröshagyma, zellergumó.

mézek ok

gyogynövényes oks

Fogyasszunk ezen kívül olajos magvakat, aszalványokat, befőttet és savanyúságot!

Ezt az elvet tűzte zászlajára az IttaSzezon! kezdeményezés is, céljuk, hogy helyi minőségi termelők szezonális és feldolgozott termékeit juttassák el az erre nyitott vásárlók felé. Legutóbbi vásáruk során télálló almát és dió-t lehetett rendelni helyi, kipróbált termelőktől. Aktuális vásárukban pedig nyarat idéző, sok vitamint tartalmazó 100%-os termelői gyümölcslevek, házi készítésű lecsó, befőttek és minőségi mézekből lehet válogatni.

Az IttaSzezon! egy Európai Uniós támogatással létrejött projektből nőtte ki magát, melynek célja egy olyan alkalmazás volt, melyet letöltve bárki megnézheti milyen termelők vannak 30km-es körzeten belül és mit termelnek. Sokan regisztráltak az alkalmazásra és közös igényként merült fel a finom, minőségi termékekhez való hozzájutás könnyítése, hiszen sokaknak, különösen a Budapesten élőknek ez nem megy könnyen.

Így jött létre a most már lassan több, mint egy éve működő szezonális vásár, ahol jelenleg 8 helyszínen (I., XI., XIV., XVII., XIX., Dunakeszi, Göd, Szentendre), előre meghatározott időpontban lehet átvenni a megrendelt termelői finomságokat.
Ha valamelyik átvevőpont útba esik, vagy könnyedén ütbaejthető, akkor könnyen ki tudjuk próbálni a helyi termelőktől rendelt valamelyik szezonális termékeket. Ezzel mi is tehetünk a káros anyag kibocsájtás csökkentéséért, tehát hozzájárulunk környezetünk védelméhez, és ami pontosan ilyen fontos, teszünk egészségünk megőrzéséért.
Ha útba esik valamelyik átvevőpont, próbáld ki, rendelj Te is helyi termelőktől szezonális terméket!

siszezon ok

Forrás: Egészség & fitness egyperces 2017. január

Az aktuális kínálatot megnézhetjük Az „Itt a síszezon” honlapján, vagy kérdés esetén tájékozódhatunk a 06 (30) 343 3623-as telefonszámon.

Mentés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top