Close

Tekintélyes maffiafőnökként tartott rendet államában

cappone ok

Al Capone (középen) családja és barátai körében (Fotó: Chicago History Museum / Getty Images)

Már kölyökként is bandatag volt – 118 éves lenne Al Capone

Amerika leghírhedtebb gengszterét biztos nem kell bemutatni. A filmes ikonná vált Al Capone, a szesztilalom idején egész Chicago-t a markában tartotta. De kitől kapta a sebhelyeket az arcán? Mi köze a bandavezérnek a penicillin felfedezéséhez? Íme nyolc érdekesség a ma 118 éves Al Caponéról.

1. Már gyerekként is bandatag volt
A brooklyni születésű Alphonse Caponét az iskolából is kicsapták, amiért az órák helyett az utcát járta egy helyi bandával. Szegény családban nőtt fel 8 testvérével együtt. Szülei, Gabriele és Teresa Capone bevándorlók voltak egy dél-olaszországi kis faluból, Angriból. Alphonse később csatlakozott a hírhedt Five Points nevű bandához, majd Coney Islanden dolgozott kidobóként és csaposként egy szintén hírhedt gengszter, Frankie Yale bárjában.

cappone1 ok

2. Gyűlölte a becenevét
A Harvard Innben dolgozott még, amikor kikezdett egy nővel, majd sértegetni kezdte. A közelben volt a hölgy bátyja, aki ezt nem hagyta szó nélkül, kést rántott, és megvágta Capone arcát. A sebhely örökre megmaradt, amire sokáig azt mondta: a háborúban szerezte (persze Al sosem volt katona). A sajtó adta neki a Sebhelyesarcú becenevet, amit ki nem állhatott. Ha valaki így nevezte, azt alaposan helybenhagyta.

cappone2 ok

3. Capone és bandája évi 100 millió dollárt keresett
Chicagóban egy Torrio nevű gengszternek dolgozott, aki egy bűnszervezet tagjaként vált ismertté. Az ő főnöke volt a nagy Jim Colosimo, akit valószínűleg Capone és bandája gyilkolt meg. A helyét így Torrio vette át, és vezette is a családot, amíg 1925-ben meg nem lőtték illinoisi otthona előtt. A merényletet túlélte, de egészségi állapota miatt átadta az irányítást Al Caponénak, aki ezzel Amerika egyik legnagyobb gengsztere lett. Egyes becslések szerint 100 millió dollárt is keresett bandájával szerencsejátékkal, prostitúcióval, zsarolással és egyéb tiltott tevékenységekkel.

cappone3 ok

Gabb Hartnett baseballjátékos autogramot ad egy labdára Al Capone fiának, Sonnynak (Fotó: Popperfoto / Getty Images)

4. Sosem vádolták meg a Valentin-napi mészárlással kapcsolatban
1929. február 14-én reggel 7 embert találtak holtan egy chicagói szerelőműhelyben: a falhoz állítva lőtték agyon őket egy leszámolásban. Az áldozatok egytől egyig egy rivális banda, George „Bugs” Moran emberei voltak, de Moran maga nem volt közöttük. A támadók négyen lehettek, és rendőrnek álcázhatták magukat. Felmerült Al Capone neve is a borzalmas mészárlás kapcsán, mint Moran legnagyobb riválisa, de ő Floridában tartózkodott a gyilkosság idején, így sosem tudták megvádolni.

cappone4 ok

A gyilkosság rekonstrukciója egy rendőrségi felvételen (Fotó: New York Daily News Archive)

5. Eliot Ness szerepe kissé eltúlzott volt Capone bukásában
Eliot Ness szövetségi ügynök is tagja volt annak a csapatnak, akik hosszú felderítés után egyenként számolták fel a bűnszervezet chicagói állomásait. Mivel ezeket az ügynököket nem lehetett megkenni, mindenki csak „Az Érinthetetlenek”-nek hívta őket. Ness feljegyzései valóban sokat segítettek a nyomozásban, ám neve csak akkor vált igazán híressé, miután ezekből tv- és mozifilm is készült.

cappone5 ok

Eliot Ness FBI-ügynök (Fotó: Hulton Archive / Getty Images)

6. Caponét elítélték, de nem a gyilkosságokért
Először 1929-ben sikerült letartóztatni tiltott fegyverviselés miatt, majd miután egy évet ült, ’31-ben újra bezárták adócsalásért. Capone hiába próbálta megkenni a bírót és saját embereit ültetni az esküdtek padjára, 11 év börtönre ítélték és 50 ezer dollár megfizetésére.

cappone6 ok

Al Capone a chicagói bíróságon, 1931-ben (Fotó: Chicago Tribune / Getty Images)

cappone7 ok

7. Ő volt az egyik első rab, akit a szövetségiek zártak az Alcatrazba
1932 májusában a 33 éves Al Capone megkezdte büntetését az atlantai börtönben. Két évvel később őt és pár rabot átszállítottak a szövetségi börtönné alakult Alcatraz-szigetre, ahol a legveszélyesebb bűnözőket tartották fogva. Capone, akit ekkor már szifilisszel kezeltek, rohamosan kezdett leépülni. Egészségi állapotára hivatkozva 1939-ben áthelyezték egy Los Angeles-i intézetbe.

cappone8 ok

Al Capone az Alcatraz fotóján, 1934. augusztus 22-én. (Fotó: Donaldson Collection / Michael Ochs Archives / Getty Images)

8. Az elsők között volt, akit penicillinnel kezeltek
Caponét 1939 novemberében engedték ki a börtönből, majd több hónapig kezelték penicillinnel egy baltimore-i kórházban. A rehabilitáció után elvonulva élt floridai kastélyában, Palm Islanden. Ideje nagy részét horgászással és kártyázással töltötte. 1947 januárjában először agyvérzést, pár nappal később, 24-én pedig tüdőgyulladást kapott, amibe belehalt.

cappone9 ok

Fotó: Bettmann

Forrás: History 2017. január

Mentés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top