Close

Szigorodnak a szabályok, de nő a kínálat – válogathatunk

bogyo ok

Megduplázódott a biogazdák száma

biologo ok

Újabb kihívások elé állítják a bővülő piaci lehetőségek a biogazdálkodással foglalkozó hazai termelőket – közölte a Magyar Biokultúra Szövetség és a Takarékbank Zrt.

keszul ok

Az ágazat számára nagyon kedvező a támogatási környezet, amit az is jelez, hogy tavaly megduplázódott a biogazdálkodók száma, és az általuk művelt terület is közel duplájára nőhetett. A termelés mellett azonban a feldolgozást is erősíteni kell, ahogyan a kereskedelem terén is nagyobb szervezettségre van szükség.

kostolo ok

Fórián Zoltán, a Takarékbank Agrár Központjának vezetője szerint a hazai biotermelők nagy lehetőségek előtt állnak, de az export mellett a belföldi értékesítést is bővíteni kell, ami az ágazat szervezettségének növelése nélkül elképzelhetetlen. Annak érdekében, hogy a biogazdálkodás minél hatékonyabban meg tudja oldani ezeket a feladatokat, a Magyar Biokultúra Szövetség és a Takarékbank Zrt. együttműködési megállapodást kötött. A csütörtökön aláírt partnerségi szerződés elősegítheti, hogy a bioszektor minél kedvezőbb pozíciót érjen el az új európai uniós költségvetési ciklusban. A biogazdálkodás a Vidékfejlesztési program kiemelt stratégiai ágazatai közé tartozik, a 2020-ig tartó költségvetési ciklusban az előző hét évinek a háromszorosa, mintegy 60 milliárd forint fordítható ilyen célokra. – A Takarék-csoport hagyományos stratégiai partnere a mezőgazdaságnak és az élelmiszeriparnak, a biotermelőknek és a feldolgozóknak is. Így nagy erőkkel készülünk a vidékfejlesztési pályázatok előfinanszírozására is – mondta az aláírás alkalmával Szabó Levente, a Takarékbank vezérigazgatója.

business ok

Czeller Gábor, a Magyar Biokultúra Szövetség elnöke szerint 2015 végén mintegy 120 ezer hektáron folyt biogazdálkodás Magyarországon, ám miután a biogazdák száma megduplázódott, az ilyen elvek alapján művelt területek valószínűsíthetően 100 ezer hektárral nőhettek az azóta eltelt időszakban. Ez azt jelenti, hogy a mezőgazdasági területek 2,5 százalékán folyt 2015-ben biogazdálkodás, ami 2016-ban 4-5 százalékra emelkedhetett.

termelo ok

bio ok

Forrás: Magyar Idők 2017. január

Mentés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top