Close

Cukkinihiány sújtja Nagy-Britanniát

Fotó: independent.co.uk

Cukkinihiány sújtja Nagy-Britanniát, a Dél-Európában hónapok óta tartó hideg megállította a zöldségtermelést.

A hideg idő Spanyolországban és Olaszországban – amely országokban az Egyesült Királyságban eladott cukkinik többsége nő – azt eredményezte, hogy képtelenek megtermelni a szokásos mennyiségű zöldséget. Az időjárás szintén hatással volt a fejessaláták, a saláta paprikák, a brokkolik, és a káposzták termelésére.
„Zord időjárás volt Dél-Európában, de a beszállítóinkkal azon dolgozunk, hogy fenntartsuk a kínálatot ügyfeleink számára” – mondta el a Sainsbury’s [az Egyesült Királyság második legnagyobb áruházlánca a szerk.] szóvivője az Independentnek.
A Tesco szerint a hiány „rövid távú”: „A rossz időjárási viszonyok miatt Spanyolországban tapasztalunk elérhetőségi problémákat, de azon dolgozunk a beszállítóinkkal, hogy megoldjuk őket, amilyen hamar csak lehetséges”.
A Valstar Holland holland beszállító közlése szerint a cukkinik ára megnégyszereződött nyár óta, egy 5 kg-os doboz 20 fontba kerül, szemben a korábbi 4-6 fonttal.
„A hideg nagymértékben hat a cukkínire. Kevesebb a termelés, de az igény ugyanazon a szinten van, így ez nagymértékben felhajtotta az árakat” – mondta el az áruházlánc szóvivője az AP hírügynökségnek.
A szóvivő elmondta, hogy néhány szupermarket nem volt hajlandó megvenni a cukkinit a magasabb áron.
Azt is elmondta, hogy a padlizsánok és a paradicsomok is érintettek lehetnek. „Mindannak az ára amit Spanyolországból és Olaszországból importálnak az égbe szökött pillanatnyilag”.
Egy olyan időszakban, amikor azok, akik újévi fogadalmakat vállaltak, lehet szeretnének spagettiről cukkínire váltani, nekik most lehet ragaszkodniuk kell a megbízható szénhidráthoz.

http://www.independent.co.uk/life-style/food-and-drink/courgette-shortage-uk-vegetable-shortage-cold-weather-ispain-italy-europe-continent-a7533236.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top