Close

Kötelezően választandó

kazan3 ok

A kondenzációs kazán.
Ha családi házban él és most cserél kazánt, akkor bizony így van. Ha társasházban lakik, akkor 2018-ig még szóba jöhet más készülék is.

A gázkészülékek biztonságos működtetésével kapcsolatos további információkért kattintson ide.
Az Európai Unióban eredetileg már 2015 őszétől csak úgynevezett kondenzációs gázkazán hozható forgalomba. Az uniós szabályozás pontosabban csak a kazánok hatásfokát szabályozta, ám az előírást csak a kondenzációs készülékek tudják teljesíteni. Ezek némileg leegyszerűsítve olyan turbós készülékek, amelyek a keletkező füstgáz és a kicsapódó vízgőz hőjét is hasznosítják.

kazan2 ok

kazan ok

Több, tőlünk nyugatabbra fekvő és az eredeti tőkefelhalmozásban jócskán hazánk előtt járó országban már hosszú évek óta nem is lehet másmilyen gázkazánt kapni. Más kérdés, hogy a beüzemeléssel együtt a hagyományos kazánok többszörösére rúgó ár idehaza nem tette egyeduralkodóvá, de még népszerűvé sem a kondenzációs készülékeket. Legalábbis mostanáig.

A hatályos szabályozás szerint elvileg július elsejétől nálunk sem adnak engedélyt nem kondenzációs kazán üzembe helyezésére. Legalábbis családi házban, a társasházakban élők – ahol gyűjtőkémény van – erre csak jövőre számíthatnak. Ennek oka, hogy közös kéményben nem üzemelhet egyszerre hagyományos és kondenzációs készülék.

kazan4 ok

Így aki nem akar egy feketén beszerelt kazánnal kockáztatni és idén vagy jövőre cserél kazánt, már csak kondenzációs készüléket választhat.

Forrás: 24.hu 2016. január

Mentés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top