Close

A BeeRides a Ford célkeresztjében

Egy magyar induló már biztosan lesz a Ford európai alkalmazásfejlesztő versenyén, miután a regionális válogatóban a BeeRides közösségi autómegosztó applikáció győzött. Legközelebb Berlinben mérettethetik meg magukat a fejlesztők.

Július 21-én a visegrádi négyek országaiból érkezett startupok mérték össze tudásukat Budapesten. A feladat olyan okostelefonos alkalmazások bemutatása volt, amelyeket az AppLink-en keresztül a Ford SYNC3 fedélzeti rendszerében használni lehet vezetés közben.

A Ford of Europe által szponzorált versenyt az IKE2020 és a BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszékének budapesti konferenciáján rendezték meg. Scott Lyons a Ford of Europe SYNC AppLink üzlet-, és partner fejlesztési vezetője a zsűri elnökeként adta át a díjat a cég ügyvezető tulajdonosának, Bősze Botondnak. A BeeRides a regionális versenyen teljesítményével  jogot nyert arra, hogy részt vegyen a Ford 24 órás AppLink Developer Challenge (http://berlin.makeitdriveable.com/) versenyén szeptemberben, Berlinben, sőt a Ford a magyar startup kiutazásának költségét is magára vállalta.

A BeeRides applikációja abban segít, hogy repülőtéri parkolók költséges használata helyett autónk keres pénzt nekünk – bérbe adják járművünket, amíg mi távol vagyunk, hazaérkezvén pedig kitakarítva és költségek helyett haszonnal vehetjük át. Voltaképpen egy közösségi autómegosztó szolgáltatásról van szó tehát, egy kis csavarral.

Maga az AppLink már 5 millió autóban működik a Ford SYNC részeként, ez a szám a gyár előrejelzése szerint 2020-ra 33 millióra nő. Az AppLink lehetővé teszi a felhasználók millióinak, hogy megszokott, kedvenc applikációikat vezetés közben a műszerfal kapcsolóival, vagy akár hangvezérléssel használják. A közkedvelt zenés alkalmazások, mint a Spotify vagy az iHeartRadio; az információt szolgáltató alkalmazások, mint az AccuWeather vagy az MLB; a kiskereskedelmi alkalmazások, mint a Domino’s és egyre több alkalmazás lesz elérhető világszerte a Ford AppLink felhasználói számára.

Már csak amiatt is, mert a Ford nemrégiben ezt a platformot más gyártók és fejlesztők számára is elérhetővé tette nyílt forráskódú szoftvere, a SmartDeviceLink segítségével. A SmartDeviceLink egy olyan Ford által támogatott open–source szoftver protokoll, amely lehetővé teszi, hogy az okostelefon applikációkat a jármű képernyőjén keresztül kontrolláljuk.

Fejes Imre, Molnár Gergő István

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top