Close

Nézzünk körül a „piacon”!

festő ok

Hogyan találhatok olyan burkolót, aki pontos, jól dolgozik és nem is méregdrága?

kőműves ok

Honnan ismerheti fel a jó szakembert? Hogy egyetlen csörgésre nem veszi fel a telefont. Egy jó szakembernek ugyanis sok munkája van. És azokat nem 2 perc alatt végzi el.
De csak a szerencsén múlna, hogy valaki rátalál, vagy vannak ismérvei a jó szakembereknek? Vagy különleges jellemzői, amelyről messziről kiszúrhatjuk? Szerencsére utóbbiról van szó. És most el is áruljuk Önnek, hogy találhatja meg az ország legjobb burkolóit. Akik ráadásul abban a városban dolgoznak, ahol Ön is lakik.
Így kerülheti el a rossz szakembereket – avagy így találhat jó szakembert
A rossz szakember számára csak az ár a fontos. Minél rövidebb idő alatt elvégezni a munkát, hogy már dolgozhasson a következő háznál.
Volt olyan burkoló, aki félbehagyott egy munkát csak azért, mert befutott egy jobban fizető megbízás.
Emellett sok a lekezelő, magaslóról beszélő szakember, aki sértve érzi magát, ha bármilyen kérdést felteszünk neki.
Ráadásul egyre több az olyan burkoló, aki az előre megbeszélt árnál többet kér el, mondván több anyagra, több időre volt szükség. Így egy olcsó árral sikerült behálóznia a gyanútlan építkezőt, végül mégis magasabb áron dolgozott. Ügyes trükk.
Azt már tudjuk, mi jellemzi a rossz szakembert. De vajon, hogyan találjuk meg a jó kivitelezőket?

szakember copy ok

A jó burkoló szakemberek 7 jellemzője
1. Jó segédanyagokkal dolgozik.
2. Van referenciája.
3. Garanciát vállal a munkájára.
4. Fillérre pontos árajánlatot ad.
5. Több éve dolgozik a szakmájában.
6. Szereti a munkáját.
7. Folyamatosan felvázolja, hogy mi történik az otthonában.

Gondolja át alaposan a szakember kiválasztást
A legtöbben piramisszerűen tervezik meg otthonuk felújítását. Vegyük például a fürdőszoba burkolását. A csempénél még nem nézzük az árat, fontosabb, hogy szép legyen. A segédanyagoknál, ragasztóknál már keressük az olcsóbb megoldást. Szakember kiválasztásánál pedig már szinte csak az ár a döntő szempont. Pedig egy ilyen piramis terv után a szép burkolatunktól hamarosan elbúcsúzhatunk. Hiszen idővel elenged, feljön. Megéri tehát csak a burkolatoknál a minőségre figyelni?
igen is, meg nem is. nem CSAK a minőség fogja meghatározni, hogy mi lesz a végkifejlet. „Jót, és jól. Ebben áll a nagy titok. Ezt ha nem érted, szánts és vess, s hagyjad másnak az áldozatot”(Kazinczy Ferenc)
Az irodalmi kitérő után, azért megéri megfogadni a bölcs tanácsokat.
1. Jót – célunknak megfelelő (tartósság, kopásállás, kül- és beltéri használat…) minőséget válasszunk, és lehetőség szerint a kapott ismerveknek leginkább megfelelő szakembert. Ezek után – sajnos tapasztalataim szerint is – csak a szerencsében bízhatunk.

A biztonság kedvéért tegyük fel ez alábbi 6 kérdést – részben magunknak részben a kiszemelt, vagy ajánlott szakembernek, akit nevezhetünk inkább „munkavállalónak”, amíg nem tapasztataltuk személyesen is szakemberségét.
1. Ki ajánlja? – Egy burkolót legjobban a munkái minősítenek. Ha egy szakember jó munkát végez, a megrendelők általában elégedettek vele, és bátran ajánlják másoknak is.
2. Mennyire megbízható?  – Ha korábbi megrendelői úgy nyilatkoznak a szakemberről, hogy a határidőket nem sikerült tartania, akkor nagyon valószínű, hogy Önnél ugyanez fog problémát okozni. Még ha szépen is dolgozik a burkoló, sokszor fontos a határidő is, ezt mérlegelje a megbízás előtt.
3. Tud mutatni referenciaképet? – Ma már nagyon sokan tudatosan készítenek ilyen jellegű fotókat, amelyekből Ön is megbizonyosodhat arról, hogy a burkoló valóban szép és esztétikus munkát végez-e.
4. Hogyan kezeli a problémás eseteket? – A szakember által készített burkolatot kellett-e utólag javítani?  Hogyan és milyen gyorsan reagált a problémára, mennyire volt segítőkész? Mennyi időn belül javította ki a problémát? Ezek mind Önnél is előfordulhatnak, nem árt tudni, mire lehet számítani.
5. Tud adni számlát? – Nem elhanyagolható szempont a szakemberválasztás során a számlaképesség sem. Ha vitára kerül sor, elengedhetetlen, hogy a munkavégzést a számlával igazolni tudja, a garanciát érvényesíthesse!
6. Milyen anyagokat használ a munkája során? – A megrendelők gyakran elkövetik azt a hibát, hogy csak a burkolat árával és a munkavégzés költségeivel számolnak. Kevesen kalkulálnak a segédanyagokkal, pedig ezek határozzák meg a burkolat időtállóságát, élettartamát!

Nem kérdés, mennyire fontos, hogy a lehető legjobb szakembert találjuk meg, és ne egy olyat, aki miatt a felújítási vagy építési munkák elhúzódnak, aki nem úgy csinálja meg a munkát, ahogy azt kértük.
Ha egy szakira azt mondjuk, Mekk Elek, mindenki tudja, hogy messzire kell kerülni, mert a munkája után csak a bosszúság és az idegeskedés marad.

kőműves1 ok

Forrás: www.mapei.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top