Close

XXII. Jász Világtalálkozó

Húsz év után ismét Jászárokszállásra hív Lehel kürtje, a XXII. Jász Világtalálkozóra. A jászok színpompás seregszemléjére július 8-10. között érkeznek az elszármazott jászok, és ide várnak mindenkit, aki a jász hagyományok és kultúra iránt érdeklődik. Az idelátogatók megismerkedhetnek  a jászok múltjával és jelenével, valamint bepillanthatnak az eseménynek otthont adó település életébe is. A találkozót a hagyományoknak megfelelően házigazda település a Jászok Egyesületével közösen rendezi.

A háromnapos programsorozat pénteken a jászsági gazdakörök találkozójával, kiállítások megnyitásával és az I. világháborús emlékmű felavatásával veszi kezdetét.
Szombaton a zenés ébresztőt és a hagyományos ünnepi szentmisét követően vonulnak fel a jász települések mazsorettek, lovasok és fúvósok díszes kíséretével. A világtalálkozó díszünnepségén beiktatják az új jászkapitányt, és átadják az idei Jászságért Díjat. Bemutatkoznak a jász települések művészeti csoportjai, valamint kézművesei. A napot a Kormorán Együttes, majd a Jászmagyarok Együttes esti koncertje zárja.


Vasárnap is lesz zenés ébresztő, majd a jász települések csapatainak erő- és ügyességi versengése, helyi csoportok bemutatója, népzenei koncert. A világtalálkozó esti zárünnepsége után a Hooligans Együttes ad koncertet.
A kísérőrendezvények között veterán jármű kiállítás, íjászkodás, lovaglás, kakas  kukorékoló verseny, galamb és díszmadár bemutató is lesz.
A világtalálkozó kedves színfoltjának ígérkezik a városnéző kisvonat, amely szombaton és vasárnap szállítja a vendégeket a településen belül, egyúttal megkönnyítve az egyes rendezvényhelyszínek elérését is.
Az első Jász Világtalálkozót 1995-ben Jászberényben rendezték meg, azóta minden évben más-más jász település a házigazdája.
Jászárokszállás közúton Jászberényből indulva észak felé, vagy Hatvanból a 3-as úton Hort felé indulva, majd Hort után Atkár felé letérve közelíthető meg. Az M3-as autópályán Gyöngyös Kelet csomóponttól Adács majd Vámosgyörk községek érintésével érhető el. A településhez legközelebbi vasútállomás Vámosgyörk.  


A világtalálkozó részletes programja a www.jaszarokszallas.hu és a www.jaszokegyesulete.hu oldalon érhető el.
Bognár Mária

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top