Close

Wienerberger Brick Award 2016 díj

wienny

A Wienerberger Brick Award 2004 óta ismeri el a nemzetközi minőségű innovatív téglaépítményeket, amelyek bizonyítják, milyen változatosan és sokszínűen lehet felhasználni az agyag építőanyagokat falak, homlokzatok, tetők és burkolatok készítésére. Idén immár hetedik alkalommal osztották ki az elismerést az 55 országból beérkező rekord számú 600 projekt közül.

2016-ban először nem csak az újságírók és építészeti kritikusok, hanem maguk az építészek is pályázhattak a projektjeikkel. A díjakat a következő kategóriákban ítélték oda: lakossági, közcélú felhasználás, újrafelhasználás, városi beépítés és különleges megoldás. A pályázatok sokfélesége miatt nem volt könnyű feladat a független előválasztó zsűrinek kiválasztani a nevezők közül azt az 50-et, amelyek továbbjutottak a zsűri elé. Az 50 jelölt közül egy négytagú, nemzetközileg elismert építészekből álló zsűri választotta ki a nyerteseket.

wien1
Idén két projektnek ítélték oda a Nagydíjat. Az egyiket a Dietmar Eberle által tervezett 2226 nevű irodaépület kapta, amely Lustenauban található. Az építész tökéletesen alkalmazta hitvallását, „Vissza a gyökerekhez!”, ugyanis ennek a projektnek a fő jellemzője annak energiakoncepciója. Az egész épület szellőztetés, légkondicionálás, fűtés nélkül működik. A neve mutatja a jellemző belső hőmérsékletet, amely egész évben 22-26 fok között mozog. Ezt 76 cm vastagságú téglafalak teszik lehetővé. Az épület egyetlen energiaforrása az emberek, számítógépek és lámpatestek által kibocsátott ún. hulladékhő. Ez a forradalmi megoldás elismerést nyert a Különleges megoldás kategóriában is.

wien2

A második Nagydíj nyertes a House 1014, Granollers (Barcelona) történelmi városközpontjában kiváló példa arra, hogyan lehet kihasználni a „maradék” helyet egy városi környezetben. A csupán 6,5 méter szélességű, nagyon hosszú és keskeny telek rendkívüli feltételeket szabott az építésznek. A megbízó óhajából kiindulva, hogy a ház két független zónára legyen bontva, a spanyol építésziroda, a HARQUITECTS a külső és belső terek váltakozó sorozatát hozta létre. Az épületben egy magánlakás, egy vendégház található, valamint teraszok és átriumok is helyet kaptak. A tégla használata hagyományt és modernizmust közvetít és alapvetően meghatározza az ingatlan összképét. A Nagydíjon kívül ez a projekt volt a Városi beépítés kategória nyertese is.

wien3

A termeszek inspirálták a Vietnamból érkezett pályázatot, amely a Lakossági felhasználás kategória nyertese lett. A Termitary House név az épület alaprajzára utal, amely egy termeszvár építési tervére hasonlít, ahol a folyosók, galériák és szobák egy központi teremben találkoznak. A trópusi monszun éghajlat extrém időjárási körülményeivel dacolva a Tropical Space építészei elhatározták, hogy a házat teljes egészében téglából építik fel.

wien4

A belgiumi AZ Groeninge egészségközpont auditóriuma lett a Közcélú felhasználás kategória nyertese. Míg a főépület hagyományos tervezésű, az új auditóriumra eltérő szerkezeti kialakítás jellemző. Egy oldalról úgy látszik, hogy belesimul a lejtős talajba, míg az másik oldala túlnyúlik, kiugrik. Durva téglák takarják az ívelt homlokzatot. „A téglák függőlegesen lettek felrakva, ami hangsúlyozza az épület szalagszerű görbületét,” magyarázza az építész, Bert Dehullu. A távolból az AZ Groeninge külsője úgy néz ki, mint egy pixelkép; csak közelebbről nézve bomlik fel egyéni tégla formákká.

wien5

Az Újrafelhasználás kategória nyertese a Marília projekt, a Studio SuperLimão-tól, São Pauloban, Brazíliában. Az 1915-ben épült ház a Rua Marília utcában az egyik legutolsó történelmi téglaépület a területen. A gazdaságilag vonzóbb lerombolás helyett az épület megóvása mellett döntöttek. „A Marília projekttel lehetőségünk volt egy történelmet, építőanyagot, környezetet és a környéket tiszteletben tartó projekt létrehozására”, hangsúlyozza az építész. A Marília projekt bemutatja a szakszerű és hatékony módját egy meglévő épület kibővítésének.

wien6

Az egyik Különdíjat a Duplex építész duó kapta Svájcból a Cluster House projektért Zürichben. Ennek az újszerű építészeti koncepciónak részeként a lakók lemondanak bizonyos kényelmi elemekről, mint a saját garázs, de cserébe különböző szolgáltatásokat kapnak, mint a közös autóhasználat, közös konyhák, üvegházak és hotel szobák a vendégeknek. A Cluster House kiváló példája a megfizethető és kiváló minőségű házaknak.

wien7

„Lenyűgözött az idei pályázatok minősége és nemzetközisége. Azt példázzák, hogyan tudnak az igényekre szabott építészeti koncepciók egyedi és előremutató projekteket alkotni – még extrém éghajlati és területi körülmények között is. Az innovatív nyertes projektek ezáltal hangsúlyozzák a tégla, mint építőanyag változatos alkalmazási lehetőségeit,” jegyezte meg Heimo Scheuch, a Wienerberger AG Vezérigazgatója.

wien8

www.brickaward.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top