Ring Magazin

Vasárnap, 2019. Augusztus 18.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Hír és hátTér Pásztázó Vakvezető bernáthegyi: olykor a kutyával is koccinthatunk

Vakvezető bernáthegyi: olykor a kutyával is koccinthatunk

E-mail Nyomtatás PDF

bernathegyi

Alig pár esztendeje nevezték ki e napot, április 27-t a vakvezető kutyák világnapjává. Magyar találmány is lehetett volna, de megelőztek minket: az ötlet a Nagy-Britanniában lévő Vakvezető Kutyakiképző Iskolák Világszövetségétől származik.

Hűséges négylábú barátaink ezen munkára fogása háborús következmény: az első iskolát 1916-ban Németországban alapították a Nagy Háborúban megvakult katonák javára. Az ötlet bevált, hisz a jól képzett vakvezető kutya megóvja gazdáját a lépten-nyomon útjába kerülő akadályoktól, még olyan buktatókat is észrevesz, amelyekre a látó ember sem figyel fel jártában-keltében. Ráadásul a vakvezető kutya még a rohamosan fejlődő elektronikus kütyük világában korában sem pótolható semmivel.
Mi, magyarok öt éve, 2011-ben csatlakoztunk: a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány vállalta a szervezést.
Nem minden kutya alkalmas vakvezetésre - mi tagadás a kiválasztás egyik szempontja ronda, rasszista alapon nyugszik (ez az állatok esetében nem bűn!) , így tudhatjuk, hogy a hegyi életmentésben felülmúlhatatlan bernáthegyi az egyik legalkalmasabb kutyafajta a vakvezetésre.
Ki ne tudná, hogy a hófogságból embereket kimentő, nagy testű négylábú nyakában rendre ott lóg a vöröskereszttel díszített hordócska, amiben rum vagy éppen brandy van, hisz a magas szeszfokú alkohol a fáma szerint nagy segítség a bajba jutottaknak. Ki kell ábrándítanom magunkat: e jópofa történet nem igaz, a hegyimentők nyakában nincs hordó – a mítoszt állítólag egy festőművész teremtette, aki - valószínűleg egy italcég megbízásából reklámcéllal ábrázolta így a segítő kutyát.
A szakértők különösen ajánlják még vakvezetésre a fajtatiszta, egészséges német juhász, labrador retriever, óriás schnauzer, újfundlandi, angol szetter, airedale terrier kutyákat: őket indításként két héten át a legkülönbözőbb helyzetekben tesztelik.
Megvizsgálják például viselkedésüket forgalomban, tömegben, járműveken, zajban, kutyák, macskák és más állatok társaságában – aztán kiderül, hogy a megfelelési arány huszonöt százalékos, azaz négyből három már eleve alkalmatlan.
Természetesen szigorú állatorvosi szűrővizsgálatok is vannak, s ha minden rendben, akkor kezdődik a féléves kiképzést: elsőként a fontos fegyelmező feladatokat elsajátítása, majd a vezetési munka tanítása.
Az állatokat a kiképzők nem kutyaólban, hanem otthonukban tartják, s a gyakorlati tanítás nem tanpályán folyik, hanem reális élethelyzetekben, kezdetben kis forgalmú, majd egyre népesebb utcákon.
A kutyaiskolában nincs semmiféle erőszak!
A látássérültek közlekedési képességeit jól ismerő tanárok saját mozgásukkal, szükség esetén akár botlások és ütközések imitálásával tanítják a kutyát a helyes vakvezető munkára.
A kutyának a fél év után nagy biztonsággal kell vezetnie lefedett szemű kiképzőjét minden, a gyakorlatban feltételezhető közlekedési szituációban - sőt a kutyák tudását még vizsgán is bizonyítani is kell!
Egy-egy jól sikerült túra végén azért meg lehet inni azt a kis itókát (itthon legyen inkább pálinka…), nem árt az a kutyának se…

Mészáros Sándor


(1 értékelés)
 

Megjelent A Mi Otthonunk júliusi száma

amio 201907 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 172 vendég böngészi

bav logo kicsi banner