Close

Húsz hajóból álló flottával vág neki a Tiszának a PET kupa

Budapest, 2015. június 24. Vereckei Ákos kétszeres olimpiai és hatszoros világbajnok kajakozó PET-palackokból készült kajakkal evez a PET Kupa elnevezésű tiszai vízitúra beharangozó sajtótájékoztatóján Budapesten, az Újpesti-öbölben 2015. június 24-én. A július 17-25. között megrendezésre kerülő túrán az indulók a Cigánd és Vásárosnamény közötti, közel 100 kilométeres távot PET-palackokból készült vízi járművekkel teszik meg. Idén 15 palackokból épült hajó fog versenyezni és szemetet gyűjteni a Tisza felső folyásán, körülbelül 20 ezer PET-palacktól mentesítve a folyó ártereit és holtágait. MTI Fotó: Kovács Tamás

A hároméves PET Kupa idén nyáron minden eddiginél nagyobb, csaknem 20 hajóból álló flottával vág neki a Tiszának július közepén, hogy felvegye a harcot a folyót minden évben sújtó pillepalack- és hulladékáradattal szemben.

A PET Kupa célja, hogy felhívja a figyelmet a Tisza fokozódó szennyezésére – olvasható a program szervezői által az MTI-hez eljuttatott közleményben.
A szervezők évről évre egyre több hulladékot szednek ki a folyóból és ennek egyre nagyobb részét újrahasznosítják. Idén az akció során az ártérben található hulladékhegyek pontos helyzetét és méretét is felmérik.
A versenyt július 17. és 25. között rendezik meg. A hajóépítés és a rajt helyszíne a Felső-Tisza, Vásárosnamény környékének Tisza-partja lesz, a cél pedig Cigánd, ahol minden évben ünnepséggel készülnek a PET hajók befutására. A verseny első két napja a szemétszedésről és a hajóépítésről szól, amelyet a hatnapos folyami szakasz követ.
A 2015-ös PET flotta összesen csaknem száz főből álló csapatai idén sokkal több hulladékot fognak kiszedni a folyóból, mint eddig bármikor, pedig tavaly is mintegy 10 ezer palacktól és más műanyag hulladéktól tisztították meg a vizet az önkéntesek.
Idén változik a hulladék kezelésének módja is: a palackok már a parton előválogatáson mennek keresztül, és rövid időn belül a lehető legnagyobb arányban újrahasznosítják ezeket.

A kupát egy rekord felállításával indította el Vereckei Ákos többszörös olimpiai bajnok kajakozó, a 2015-ös kupa védnöke, aki egy 100 százalékban pillepalackokból készült kajakba szállt, hogy felállítsa a magyar gyorsasági rekordot, és ezzel felhívja a figyelmet a magyarországi folyók állapotára. A rekordkísérlethez használt PET hajó, a CsakPET 2014-ben több mint 100 folyamkilométert tett meg a Tiszán, így nyerte el a PET Kupa leggyorsabb hajójának járó címet. Vereckei Ákos a szerdai rekordkísérlet során 2 perc 34,66 másodperces eredménnyel evezte le a 200 méteres távot Budapesten, az Újpesti-öbölben.
A kupa célja, hogy összekovácsolja a Tisza-menti települések közösségeit a folyó tisztán tartása érdekében. A szervezők a kezdeményezést a későbbiekben szeretnék egy határokon átnyúló, nemzetközi együttműködéssé bővíteni.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top