Close

Virágos Magyarországért

Huszadik alkalommal hirdették meg a Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyt, amelyre 2013. május 15-ig várják az önkormányzatok jelentkezését város illetve falu kategóriában. A verseny győztese képviseli majd hazánkat 2014-ben az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyében (Entente Florale Europe). Az idei év kiemelt témái a helyi természeti értékek, tájérték, hangsúlyosan a növény és állatvilág megőrzése. A jelentkezési feltételekről a www.viragosmagyarorszag.hu oldalon lehet tájékozódni.
A környezetszépítő verseny fő támogatója a Magyar Turizmus Zrt., amely a  szervezeti hátteret is biztosítja. Az első országos Virágos Magyarországért versenyt 1994-ben hirdették meg a turisztikai és kertészeti szakmai szervezetek. Ma már helyi – városi, megyei és régiós – versenyeket is rendeznek, melyek évente csaknem 2 millió embert mozgósítanak a rendezett, tiszta, virággal díszített környezet megteremtése és megőrzése érdekében. A verseny rangját jelzi, hogy Orbán Viktor miniszterelnök az idén is két települést – egy falut és egy várost részesít – elismerésben.    
2013-ban város kategóriában a tavalyi győztes Hévíz, falu kategóriában pedig Csopak képviseli hazánkat az európai megmérettetésen. A két település polgármestere sajtótájékoztatón számolt be a versenyre való felkészülésről.
Papp Gábor, Hévíz polgármestere utalt arra a tényre, hogy Hévíz Budapest után a leginkább látogatott település, köszönhetően a világon egyedülálló természeti kincsének, a melegvízű gyógytónak. Elmondta, hogy a városkát gondozott, rendezett virágos környezettel szeretnék a turisták számára még vonzóbbá tenni, a tavat pedig a jelenleg még a közelében levő buszpályaudvar áttelepítésével szándékoznak tehermentesíteni. A város általános iskolája az ökoiskola címre pályázik, a városvédő egyesület pedig a lakosság számára utcaszépítő versenyt rendez.  Hévíz egregyi városrészét 480 millió forintos pályázati pénzből újítják meg. Ennek keretében sétautat is létesítenek, amelynek egyik fő látványossága a római kori romkert lesz. Kialakítanak még itt fűszerkertet is, a játszóteret pedig  bővítik. Korszerűsítik a közvilágítást is, 800 új, LED-es világítótestet helyeznek ki.
Ambrus Tibor, Csopak polgármestere elmondta, hogy a település vezetése és a civil szervezetek egyaránt elkötelezettek a környezettudatosság mellett. A Balaton északi partján fekvő, kétezer lakosú község tájképi szépségét a szőlő és a mandula határozza meg: a tó fölötti domboldalra felfutó szőlősorok, a régi pincék, az északról határoló hegyek adnak sajátos hangulatot a községnek, ahol a szőlőtermesztés már a római időkben dívott. Klímája sajátságos, a mediterránra emlékeztető: évente kétszer is beérik a füge, megél és nem fagy ki a levendula és a rozmaring. A település ma a Balaton egyik legkedveltebb fürdőhelye. A helyi bor védelmére létrehozták a Csopaki Kódexet. Az elmúlt években több száz madárodút helyeztek ki, és minden család kapott komposztáló edényt. Vannak szelektív hulladékgyűjtők is. Az eddigi nyírt és csonkolt fák, növények helyett virágos díszfákat, így madárberkenyét, galagonyát, virágos cserjéket ültettek. Két új díszparkot is kialakítanak, 50 mandulafát, dísznövények, évelők százait kiültetve, és egységes utcabútorokat helyeznek ki. A falut a Csopaki-Séd patak középen szeli át, melyen egykor 7 vízimalom működött. A műemlék vízimalmot felújítják, amely nyáron már gabonát fog őrölni, az udvarán pedig malomipari kiállítás mutatja be a mesterség múltját.    
Az elmúlt két évtizedben csaknem 50 magyar település vett részt az európai Entente Florale versenyben és 7 arany, 19 ezüst és 10 bronz érmet valamint 10 Európa-díjat nyert.
Bognár Mária

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top