Close

Saláták minden mennyiségben

Levélzöldségek a legkorábbi vitaminforrások, de mit-mikor-hova?
 
Segítséget adunk eligazodni a rengeteg saláta féle-fajta között.
 
Rendkívül egészséges szegmense ez a zöldségeknek, ezért egy konyhakertből sose maradjon ki! Folyamatos ellátás is lehetséges és nagyon könnyű a termesztésük. Sok színes, különleges levelű fajta létezik, így egy valóban szép veteményes esztétikailag sem tud meglenni nélküle.

 
Kezdjük a hazánkban hagyományos fejes salátával. Az érési sort csak a nyári hőség és a téli fagy tudja megakasztani.
 
Az év a téli vajfejjel kezdődik, amelyet már tél alá is vethetünk, illetve szabadföldbe amit rá lehet menni a talajra.
 
Akinek van fóliasátra, az már januárban is kezdhet a hajtató Gigant, illetve Safir fajtákkal, de ezek kicsit később szabadföldön is palántázhatók, viszont érdemes fátyolfóliával takarni.
 
Legismertebb fajtánk a május királya, amely nem túl strapabíró és sajnos felmagzásra, keseredésre hajlamos, ezért ne sajnáljuk zsengén leszedni, amit befejesedik! Érdemes palántának előnevelni már most.
 
Késői a jégsaláta, de a nagy meleget ez sem szereti, így legkésőbb a kánikulák előtt érdemes betakarítani.
 
A sort a Lento zárja, amely öntözve, félárnyékban akár nyáron is megél.
 
A fejessaláták erősen szeldelt levelű változatai a tölgylevél saláták.
 
A római saláta tipikusan nyári növény, amely bírja a napot, de vízigénye ezeknek is nagy. A lila változatok antociánokat tartalmaznak, ezért kissé kesernyések, cserébe viszont sokkal egészségesebbek.
 
Az endíviák is kesernyések, de tipikusan későiek, csak a fagyosszentek után vethetők, viszont egészen fagyokig szedhetők.
 
A tépősaláták a jolly jokerek. Ezeket bárki bármikor helybe vetheti. Fejet nem nevelnek, de folyamatosan szedhetők. Hosszú ideig maradhatnak helyükön folyamatos talajtakarást biztosítva. Nagyon esztétikusak, dísznek is érdemes ültetni.
 
A cikória saláták hazánkban kevésbé ismertek, pedig a téli zöldség ellátást nagyban javíthatják. Egész télen, akár a télikertben is hajtatható, finom, roppanós leveleik vannak. A lilás változatok itt is kissé kesernyések.
 
Az abszolút győztes a madársaláta. Nagyon finom, igénytelen, tenyészideje a legrövidebb, mindenhez jól társítható, bírja a fagyot, meleget, tökéletes biokerti helykitöltő!!!
 
Különlegességek:
 
Egyre divatosabbak az ázsiai salátanövények, amelyek többsége valójában káposztaféle. Pontosan emiatt nem érzékenyek a hőmérsékletre, de a vizet szeretik
 
Legismertebbek a rucolák. Létezik nemesített egyéves változat, amelynek enyhébb íze és nagyobb levelei vannak és vad, évelő amely csípős-karakteres, igénytelen és terjed.
 
A pack choi talán a legismertebb wokba való növény.
 
Újdonságnak számítanak a mizunák, amelyek erősen szeldelt leveleikkel díszítik is kertet. Hosszan teremnek. Ilyen a tatsoi is, csak ennek tömöttebb, vastagabb a levélzete. Kifejezetten karakteres csípős ízük van.
 
Legdurvább, igazi ínyenceknek való a wasabino. A neve csípősségére és ízére is utal.
 
A salátáknak használt levélzöldségeknek általában gyengécske gyökérzete van. Ez azt jelenti, hogy jó minőségű talajt, sok tápanyagot és gyakori öntözést igényel. Mi a növénytársításon kívül más növényvédelmet nem ajánlunk hozzá.
 
Mindez nem igaz egy hazai érdekességre a nemes porcsinra. Egyre többen tudnak róla, hogy a kertekből gyomként irtott kövér porcsin finom saláta és gyógynövény. Ennek a termesztett változatáról van szó, amely melegkedvelő és a nyaralótulajdonosok nagy örömére kicsi a vízigénye, mert pozsgás.
 
Székely Gyöngyvér
www.bio-gazdabolt.hu
vezetője 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top