Close

Harmincöt kastély újulhat meg

A kormány támogatja és kiemelt célnak tekinti a Nemzeti Kastélyprogram megvalósítását, a programban szereplő kiemelt jelentőségű, a nemzeti kulturális örökség részét képező 35 kastély fejlesztését és egységes kezelését – derül ki a Magyar Közlönyben csütörtökön megjelent kormányhatározatból.

A határozat szerint a kormány elrendeli, hogy legkésőbb 2015. március 1-jéig a jelenleg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. vagyonkezelésében lévő 19 műemlékegyüttes és a hozzájuk tartozó ingatlanok – az ingatlanok őrzéséhez, karbantartásához, kezeléséhez, fenntartásához és fejlesztéséhez szükséges személyi, tárgyi, vagyoni és pénzügyi feltételek átadásával és a jogi helyzet rendezésének költségeivel együtt – kerüljenek a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ vagyonkezelésébe.
A 19 műemlékegyüttes között van az acsai Prónay-kastély és parkja, az aszódi Podmaniczky-kastély, a bicskei Batthyány-kastély és parkja, a dénesfai Cziráky-kastély, a geszti Tisza-kastély, a gyömrői Teleki-kastély, a jánosházi Erdődy-Choron-várkastély, a kisbéri Batthyány-Wenckheim-kastély, a mihályi Dőry-kastély, a soponyai Zichy-kastélyegyüttes és parkja, a sopronhorpácsi Széchenyi-kastély és a váchartyáni Rudnay-kastély.
A kormány úgy döntött, hogy a 19 ingatlannal együtt az MNV Zrt. költségvetésében az  ingatlanok fenntartására és felújítására szolgáló teljes forrás, évente 1,135 milliárd forint tartós állami támogatás kerüljön átadásra a Forster Központ költségvetésébe – szintén legkésőbb 2015. március 1-jéig. Emellett a határozat szerint a Nemzeti Kastélyprogram részét képező kulturális-turisztikai fejlesztések előkészítéséhez 2015-ben 679 millió forint többletforrást juttatnak a Forster Központnak. A kormány emellett uniós pénzek felhasználását is tervezi. Mint a közlönyből kiderül, a kormány egyetért azzal, hogy a váli Ürményi-kastély is bekerüljön a kastélyprogramba, illetve állami tulajdonba, a Forster Központ vagyonkezelésébe. A kormány továbbá egyetért azzal is, hogy a ráckevei Savoyai-kastély és a vépi Erdődy-kastély a fennálló használati jogviszony megszüntetését követően szintén bekerüljenek a programba, kerüljenek állami tulajdonba és a Forster Központ vagyonkezelésébe.
A Nemzeti Kastélyprogram végleges koncepcióját – beleértve a program ütemezését, a finanszírozás hazai és nemzetközi forrásait, valamint a megvalósításhoz szükséges intézkedéseket – 2015. március 1-jéig kell a kormánynak beterjeszteni.

A csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent a Nemzeti Kastélyprogramban szereplő műemlékek, épületegyüttesek listája, amelyen 35 ingatlan szerepel (ezek között van az a 19 is, amelyik átkerült az MNV-től a Forster Központhoz). Békés megyéből 1, Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből 3, Fejér megyéből 8, Győr-Moson-Sopron megyéből 4, Komárom-Esztergom megyéből szintén 4, Nógrádból 1, Pest megyéből 7, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Veszprém megyéből 1-1, valamint Vas megyéből 3 kastély található a kormány listáján. A már említett épületeken kívül szerepel rajta többek között a füzérradványi Károlyi-kastély (a képen a szerk.), a lovasberényi Cziráky-kastély, a nádasdladányi Nádasdy-kastély, a csákvári Esterházy-kastély, a majkpusztai egykori Esterházy-kastély – Kamalduli remeteség, a tatai Eszterházy-kastély, a péceli Ráday-kastély, az ozorai Pipo Várkastély és Kula major, valamint a sümegi Püspöki palota is.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top