Close

Elhunyt Keresztény Béla, a Szélkiáltó együttes tagja

Budapest, 2014. október 22., szerda (MTI) – Elhunyt Keresztény Béla, a Szélkiáltó együttes tagja. Az egyik legjobb hazai népzenei csapat zenésze élete 61. évében, hosszú betegség után kedden halt meg.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
„Mindig hálás szívvel fogunk gondolni rá, mert pályája során minden területen nagyon sokat tett az együttesért. Sajnos nem érhette meg a Szélkiáltó 40. évfordulóját. Utoljára szeptember 20-án játszottunk együtt Pécsett a Sétatéren, a Pécsi Napok alkalmából” – írta a zenekar honlapján Fenyvesi Béla, a Szélkiáltó tagja.
Mint a bejegyzésben olvasható, Keresztény Béla 1954. január 7-én született Mosonmagyaróváron. Itt vé­gez­te ál­ta­lá­nos iskoláit is, majd a helyi gimnázium matematika-fizika tagozatán érettségizett 1972-ben.
A Pécsi Pollack Mihály Műszaki Főiskolán szerzett dip­lo­mát, ahol annak idején a szintén verseket éneklő Marcipán együttesben játszott. 1981 óta volt tagja a Szélkiáltónak, énekelt, ritmushangszereken és gitáron játszott.

A Szélkiáltó 1974-ben alakult a Pécsi Tanárképző Főiskola magyar-ének szakos hallgatóiból. Az akusztikus hangszereken énekelt verseket előadó együttesben Lakner Tamás hegedül, gitározik és mandolinon játszik, Fenyvesi Béla gitározik, tamburicán és blockflötén játszik, Rozs Tamás pedig csellón és gitáron, emellett mindannyian énekelnek. A Szélkiáltó Keresztény Bélával 1983-ban kategóriájában megnyerte a Magyar Televízió Ki Mit Tud? című vetélkedőjét. Eddig tizenöt önálló lemezt készítettek.
A zenekar idén jelentette meg legutóbbi lemezét Hymnus a borhoz címmel, amelyen borverseket zenésített meg. Az együttes idén ünnepli 40. születésnapját, ebből az alkalomból december 13-ára a pécsi Kodály Központban szerveztek jubileumi koncertet, amelyre a Kaláka együttest és a Pannon Filharmonikusokat is meghívták. 

„Szoktak minket párhuzamba állítani a Kalákával, és valóban nagyon sok minden közös bennünk, hasonló hangszereken játszunk, szemléletmódunk azonos, egyforma alázattal nyúlunk a versekhez. Igaz, ők jóval ismertebbek nálunk, ami régebben foglalkoztatott minket, de hosszú évek óta már nem. Hogy a Szélkiáltó nem tudott annyi emberhez eljutni, az nyilván a vidéki létünkből is adódott, meg mi nem csak a zenélésből élünk, számunkra ez inkább örök szerelem, a Kalákánál a folyamatos jelenlét, a koncertek, a promóció jóval fontosabb” – mondta korábban Lakner Tamás az MTI-nek.
MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top