Close

Balog Zoltán: Az oktatás nem szolgáltatás, hanem szolgálat

Budapest, 2014. október 4., szombat (MTI) – Az oktatás nem szolgáltatás, hanem szolgálat, a családok, nemzet és a jövendő generációk szolgálata – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szombaton a fővárosban a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület által szervezett Polgári Gondola hajóútja elnevezésű program megnyitóján.
 

    A miniszter elmondta: az oktatás kapcsán számos olyan ügy bukkant fel az elmúlt időben a médiában, amely „elvonja a figyelmet a lényegről”. „A lényeg az, hogy mit tanulnak a gyerekeink és hogyan tanulnak” – fűzte hozzá.
    Szavai szerint a legfontosabb változás ezen a téren az volt, amikor a közoktatást átnevezték közneveléssé, amire azért volt szükség, mert az utóbbi azt fejezi ki, hogy közös felelőssége van a családnak és az iskolának a gyermek nevelésében. 
    „Úgy szeretnénk az ország hagyományainak tiszteletét, azok ismeretét erősíteni az következő generációkban, hogy közben a legmodernebb tudást kívánjuk nekik adni” – hangsúlyozta.
    Szólt arról is, hogy a következő kormányülésen, amelyet az önkormányzati választások után tartanak, mutatják be az új ifjúság- és családügyi „csomagot”. A program azt javasolja majd, hogy minden kormányintézkedést a családok szempontjából is vizsgáljanak meg ezentúl. Fontos szempont a népesség fogyásának megállítása, hiszen ez a probléma továbbra is Magyarország egyik legnagyobb gondja – mondta a miniszter.
    Novák Katalin család- és ifjúsági ügyekért felelős államtitkár a hivatalos program megkezdése előtt kijelentette: meggyőződése, hogy a demográfiai helyzet megoldása az egyik legnagyobb kihívás ma Magyarországon.
    Felidézte: 33 év alatt 10,7 millióról 9,9 millióra csökkent az ország népessége, ami 800 ezerrel kevesebb embert jelent. 

    A legutóbbi jelek az államtitkár szerint igen kedvezőek, mert növekedni kezdett a születések és csökkenni a halálozások száma. Az idei év első 7 hónapjában 3 százalékkal nőtt az élve születések száma, míg júniusban és júliusban 8 százalékkal kevesebben haltak meg – mutatott rá.
 

MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top