Close

Közösségi kertek lehetőségei

Néhány éve kezdett bele néhány lelkes fiatal egy egész Európában működő dologba, a közösségi kertek szervezésébe. Eleinte biogazdálkodási szakemberek és egy egyetemi tangazdaság segítségével indult a mozgalom, amely teljesen alulról szerveződött. Nagy örömünkre az illetékes állami szervek felkarolták a kezdeményezést. Különböző pályázatokkal és egyéb lehetőségekkel erősítették a folyamatot. Idén azonban már a pályázatok és önkormányzati politikai nyomás hatására kissé erőltetetten alakulnak meg különböző, ilyen tevékenységet folytató egyesületek.

Legnagyobb gondot a szakmai hozzá nem értés, a közösségek szervezési nehézsége és az összehangolt kertészeti munka hiánya okozza.

Ami nagyon pozitív, hogy a résztvevők többsége fiatal és sok gyerek jut le így valóban természetes térbe.

Bio-Gazdaboltunk több közösségi kertnek ad szaktanácsot és biológiai növényvédelmi eszközöket, készítményeket. Hasonló együttműködést tartunk fenn a Kertbarát Egyesület helyi csoportjaival, amelyek általában az elöregedéssel küzdenek. Úgy gondoljuk, hogy össze kellene hangolni ennek a két azonos érdeklődési körű csoportnak a munkáját, hiszen szükségük van egymásra! A Kertbarát Egyesület idősebb hobbikertész tagjai hatalmas tudással és tapasztalattal rendelkeznek mindazon kérdésekben, amely a fiatal közösségi kertészek tevékenységéhez szükséges lenne. A fiatalok, pedig utánpótlást jelentenének, amelyre nagy szüksége van a kertbarát mozgalomnak. Az ügy további pozitív fejleménye lehetne, hogy az idősebb kertészek berögzült vegyszerhasználata visszaszorulhatna a fiatalabbak környezettudatos nyomására.

 

Székely Gyöngyvér

www.bio-gazdabolt. hu

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top