Close

Meghalt Kína utolsó „repülő tigrise”

Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti:
Peking, 2014. október 2., csütörtök (MTI) – Kilencvenegy éves korában meghalt a kínai légierő amerikai pilótákból verbuválódott második világháborús önkéntes csoportjának, a „Repülő Tigriseknek” az utolsó kínai tagja – jelentette a kínai média csütörtökön.  

Lung Csi-minget szerdán a déli órákban érte a halál a délnyugat-kínai Csungking város kórházában. Az addig lélegeztetőkészülékkel életben tartott idős embernek végül a tüdeje mondta fel a szolgálatot.
A hivatalos nevén Első Amerikai Önkéntes Csoport (1st American Volunteer Group, AVG) három vadászrepülő századból álló, századonként körülbelül 30 repülőgéppel rendelkező katonai egység volt. Tagjai kiképzésüket az akkori Burmában kapták, mielőtt 1941 decemberétől 1942 közepéig Kína oldalán harcba szálltak a japán megszállók ellen. A Kuomintang-kormány 500 dollárt fizetett minden egyes akár a levegőben, akár a földön kilőtt ellenséges repülő után.
Pilótáikat Roosevelt elnök engedélyével toborozták, fizetést kaptak és hivatalosan a lényegében már megsemmisített kínai légierőhöz tartoztak. Küldetésük lejártával az Egyesült Államok reguláris légierejének részét képezték. A Repülő Tigrisek rendkívül sikeresek voltak, csaknem 300 ellenséges repülőgépet semmisítettek meg, és a harcokban mindössze 14 pilótát veszítettek. Parancsnokuk Claire Lee Chennault amerikai tábornok volt. Ebben a csapatban nem volt kínai pilóta.
Később a Chennault által irányított egységek, illetve pilótái tovább használták a Repülő Tigrisek elnevezést. Így került a „csapatba” Lung Jü-lan is, akit 1942-ben küldtek az Egyesült Államokba kiképzésre, majd visszatérése után 1944-ben csatlakozott az amerikai 14. légi kötelékhez. 
Lung megtette az úgynevezett halálutat a Himalája felett húzódó légi utánpótlás vonalán, és bombázók bevetésében is részt vett a japánok ellen Mianmarban. A hivatalos megemlékezés ugyan nem említi, de más kínai források szerint mivel kötődése volt az amerikai hadsereghez, 1952 után már nem engedték repülni, technikusként, portásként és Csungkingban angoltanárként dolgozott. Az egykor egy jómódú hongkongi családba született Lung szegényen halt meg.
A Repülő Tigrisek szélesebb családjához tartozó pilóták 1941 decembere és 1945 szeptembere között 2600 japán repülőgépet semmisítettek meg, 44 hadihajót süllyesztettek el és körülbelül 66 700 japán katona életét oltották ki.
MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top