Close

Őszi teendők az ökológiai kertekben

Az idei évben nagyon sokféle fertőzés sújtotta a növényeket, a beteg növényi részek pedig átviszik jövő évre a kórokozókat.
 Hogyan lehet ezt megállítani? 
Régen kizárólag égetéssel, később kemikáliákkal oldották meg a problémát.
Az ökológiai gondolkodás csak legvégső esetben fogadja el a szerves anyagok eltüzelését, és mivel idén szinte mindenen találunk valamilyen gombás fertőzést, ezért nem maradna szerves anyag a kertben… 
 
A komposztálás sajnos nem biztonságos megoldás, mert minden részen nem fogja elérni a kórokozók elpusztításához szükséges hőfokot. 
Az egyszerű beásás sok esetben még rosszabbat tesz ugyanis a legkomolyabb kórokozó gombák maguktól is a talajban telelnek át.
 
Mi hát a megoldás?
 
Először is azt a szabályt kell betartani, hogy a veteményesben képződő (lágyszárú) növényi hulladékot a gyümölcsösben, a fás szárú ültetvényekben elhalt növényi részeket pedig a veteményesben, vagy virágoskertben helyezzük el.
 
Speciális élő termékek azonban abban is segítenek, hogy a fertőzött levelek, szárak, ágak teljes mértékben biztonságosan hasznosuljanak.
 
Vegyük sorra a gyakoribb eseteket:
 
Fitoftórás paradicsomot, burgonyát, bakteriális fertőzött (rohadásos) paprikát, babot elég csak sekélyen elhelyezni a gyümölcsfák alatt (gyomtalanítás után), majd belocsolni valamelyik szárbontó gombát tartalmazó készítményünkkel. Az ezekben található rendkívül agresszív lebontó fehérkorhadást okozó gomba néhány hét alatt annyira elbontja a növényi szöveteket, hogy azok tökéletes táplálékot nyújtanak az ugyancsak benne lévő baktériumoknak, amelyek jövőre már a fákat látják el tápanyagokkal.
 
A paradicsom és burgonya helyét, ha volt fitoftórás fertőzés (paradicsom-, ill. burgonyavész) érdemes most ősszel lekezelni egy mikrobiológiai készítményünkkel, amely a talajt mindent gombától fertőtleníti.
 
A lisztharmat, illetve peronoszpóra miatt elpusztult lágyszárúakat (pl.:tökfélék) és az erős tetűfertőzésen átesett zöldségeket a gyomokkal együtt mély gödrökben helyezzük el. 
 
Aki gyümölcs-, vagy díszfát akar telepíteni, az a legtökéletesebb termőhelyet úgy tudja létrehozni nekik, hogy ültetés előtt legalább egy hónappal kiás egy kb. 1 m3-es gödröt, amit félig rak ilyen növényi hulladékkal, belocsolja szárbontó gombával dúsított baktériumtrágyánkkal, rátesz egy adag trágyát, majd max. 5 cm földet, amit átitat egy rovarpatogén gombát tartalmazó mikrobiológiai készítménnyel. Utóbbi gondoskodik minden olyan talajlakó kártevő eltüntetéséről, amely a facsemetét károsítaná (pl: cserebogár pajorok, lótücsök). Mindezekre ültetjük a facsemetét, a gödröt pedig töltsük fel teljesen és ültessünk a tetejére védőnövényt (pl: a nálunk is kapható vad kokárdavirágot). A szerves hulladék korhadása miatt a föld összeesik, így tavaszra tökéletes tányér képződik a  kis fának, amelyen öntözni is lehet szükség esetén.
 
A gyümölcsösöknél fontos a megállapítása, hogy milyen kórokozó fertőzte meg a fákat. Monília esetén mindenképpen javasolt a talajkezelés mikrobiológiai készítményünkkel! 
A gyümölcsösből mindenképpen távolítsuk el a beteg növényi részeket! Legjobb helyük a veteményesben lehet, ahol kétféle elhelyezési módot javasolunk. Az elsőhöz ássuk ki a jövő évi ágyás helyét kb. két ásónyomnyi mélységben, ebbe tegyük bele a beteg faleveleket és a felaprított vékonyabb ágakat majd öntözzük be szárbontó gombával dúsított baktériumtrágyánkkal, végül pedig tegyük vissza a földet. A képződő bakhát tavaszra jelentősen összeesik, de bakhátas művelésre alkalmas marad. Kitűnő tápanyag szolgáltató képessége lesz, javul a vízháztartása, és hamarabb érlel termést.
 
A profi megoldást a vastagabb fás beteg részeket is felhasználó Bio-Gyömbér magasított ökológiai dombágyás építése jelenti, melyről hamarosan írunk…
 
 
Székely Gyöngyvér
bio-gazdabolt.hu
vezetője 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top