Close

Látogatóban Ábrahámhegyen

Ábrahámhegy az északi parton, Badacsony és Révfülöp között található, közvetlenül a Balaton partján. Jómagam évek óta ott töltöm a nyarakat és néhány hétvégét, ezért is vállalkoztam rá, hogy cikket írjak a faluról, amely népszerű üdülőhely, emellett számos természeti és kulturális kinccsel rendelkezik.
A falut északon és nyugaton hegyek határolják, így védelmet élvez a szelekkel szemben és klímája melegebb a környezeténél. Ábrahámhegy területe már a római korban lakott volt; a falu első említése pedig 1082-ből származik. A 20. század elején fellendült a térség vasútközlekedése, s Ábrahámhegy vasútállomása is megépült. Emellett sorra épültek az üdülőházak, a település kedvelt nyaralóhely lett. Az 1930-as években jött létre a máig működő Fürdőegyesület.
A települést keresztülszeli a 71-es főút, ennek víz felőli oldalán található a vitorláskikötő és a strand. A falu főutcája a főútra merőlegesen, két hegy között vezet a település belsejébe, ennek mindkét oldalán szűk, hangulatos kis utcákon lehet feljutni a magasabb területekre. Az egész falun végigfolyik a Káli-medencét átszelő Burnót patak, amely a strand mellett éri el a Balatont. Ábrahámhegy meglehetősen nagy kiterjedésű, a vízparttól a legtávolabbi magaslatokig mindenütt lakó- és üdülőházak találhatók. A falu Lakossága körülbelül 500 fő, de tavasztól őszig ennél jóval többen tartózkodnak a faluban, főleg az ország nyugati részéről érkeznek ide nyaralók.

A festői környezet, a hegyek, erdők, a végeláthatatlan nádasok s a sokszázados műemlékek egy sajátos hangulatot és szépséget kölcsönöznek a helynek. A település szűkebb és tágabb környezetében (a Balaton-felvidék természetvédelmi övezeteiben) egyaránt számos természeti kincs található, így a természetjárók, kirándulni vágyók számára (is) ideális választás ez a nyaralóhely. Számos védett növényritkaságot fedezhetünk fel az erdőkben, illetve bizonyos állatfajok csak ebben a régióban lelhetők fel (bábrabló bogár, különféle levélbogár fajok stb.). A környék növényzetét főként tölgyesek, borókabokrok, valamint nedves rétek alkotják. A dombokat, hegyeket alapanyaga a permi homokkő, amely már az ókortól kezdve népszerű és elegáns építőanyag.
Érdemes egy pillantást vetnünk Ábrahámhegy címerére, a négy mező jól kifejezi, mely dolgok jellemzőek e falura.
 
A templomról a több százéves műemlékek juthatnak eszünkbe; a Nap ábrázolása a fent említett kedvező mikroklíma miatt találó; a szőlő megjelenése a címerben – a lentebb leírtak tükrében – egyértelmű; a hal pedig halászatra, horgászatra s halbőségre utalhat (bár ez utóbbi sajnos részben már a múlté).
A szőlőtermesztés, borászat szempontjából az ábrahámhegyi-balatonrendesi térség a badacsonyi borvidéken belül önálló tájegységet képez. Az ábrahámi és rendesi hegygerinc közötti lejtőkön bő termésű hazai szőlőfajták zöldellnek. Ezek a lankák oly kedvező fekvésűek, hogy a szőlőket állandó napfény éri, ennek is köszönhető a borok kiváló minősége.  A vidékre talán leginkább jellemző szőlő- és borfajta az olaszrizling. A helyi termelők ízletes borai hangulatos kis borozókban, borospincékben fogyaszthatók.

Bár jelenleg a nyár végéhez közeledünk, először mégis a vízparti kikapcsolódási lehetőségekről írnék, hiszen a Balatonról mindenkinek ezek jutnak eszébe: fürdőzés, hajózás, csónakázás, horgászat.
A már említett Burnót-patak hordalékának köszönhetően a északi part egyik legjobb adottságú strandja található Ábrahámhegyen. A 90-es évektől kezdődően jelentős felújítások zajlottak a strandon, s az elmúlt pár évben elnyerte végleges formáját. A területbővítésnek, az új térburkolatnak, a füvesítésnek s egyéb munkálatoknak köszönhetően egy szép, igényesen kiépített strand jött létre. A víz fokozatosan mélyül; a strand egyik végén homokozó és sekély víz várja a kisgyerekeket; másik végén pedig vízibicikli-és kajakkölcsönzésre van lehetőség.
A faluban csónakkikötőjéből kiinduló csónakos horgászok olykor meglepően szép zsákmányra tesznek szert a nádasok rejtekében (parti horgászatra csak a strandon van lehetőség). A helyiek és a nyaralók közül sokan emellett a vitorlássportnak hódolnak, a strand melletti kikötőben számos kisebb-nagyobb hajó található.
   
Ha elromlik az idő, vagy nincs kedvünk a strandoláshoz, a Káli-medence számos kirándulóhelye közül választhatunk. A gyönyörű panoráma végett mindenképp érdemes felkeresni az ábrahámhegyi kilátót vagy bármely magasabb pontot a hegyeken. Az egyedülálló, rendkívül változatos táj látványát nehéz lenne leírni. Ha közelebbről is meg szeretnénk tekinteni a látnivalókat, akkor a természeti képződmények közül többek között a Bagolykő-Róka sziklát, a salföldi kőtengert és arborétumot érdemes meglátogatni. A legfontosabb történelmi emlékek a Mária Terézia-korabeli Szent Iván-kápolna, a 400 éves Fülöp-Jakab templom, valamint a Salföld melletti erdő mélyén megbújó középkori pálos kolostorrom. Emellett a 20. századi Szent László-templom, a keresztút és a számos százéves kőkereszt mind-mind hozzájárul Ábrahámhegy összképéhez.
A Kulturális Centrumban helytörténeti és művészeti kiállítások várják a látogatókat. Számos sportolási lehetőséget találhatunk Ábrahámhegyen, többek között röplabda-, tenisz- és minigolfpályát. A szórakozási lehetőségeket sem hagyhatjuk említés nélkül: évközben néhány bál, falunap s néhány egyéb program kerül megrendezésre; nyáron pedig – bár hétköznap meglehetősen csendes a kis falu- hétvégenként élőzenés rendezvényeken van lehetőség a kikapcsolódásra. Évek óta töretlen népszerűségnek örvendenek az augusztusi bornapok, folyamatos színpadi produkciókkal, finom borokkal és kitűnő hangulattal.
Ha valaki egész nyáron a mozgalmas, állandó éjszaki életet részesíti előnyben, csak fel kell keresnie a pár kilométerre található Révfülöp vagy Badacsony szórakozóhelyeit, vízparti sétányait.

Ábrahámhegy és annak környéke a csendre, nyugalomra és a Balaton-parti pezsgésre vágyók igényeinek egyaránt megfelelő nyaralóhely, a Balaton-felvidék utánozhatatlan hangulatával, szépségeivel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top