Close

Kemény pálya

Szeptember kezdetével újabb rangos sportesemény vár a rajongókra. A tenisz szerelmesei tizenkét napon keresztül nézhetik, hogyan pattan a kis sárga labda New York kemény borítású pályáin. A tenisz csillagai az év utolsó nagy Grand Slam tornáján, a US Openen mérik össze erejüket.

Egy kis esélyleső, amit kezdjünk a hölgyekkel. A női mezőnyben a világelső és háromszoros US Open győztes Serena Williams kihagyja az amerikai „kalandot”. Serena több hónappal ezelőtt elvágta a lábát egy üvegszilánkkal, így lábsérülésére hivatkozva lemondta az év negyedik „első kategóriás” versenyét. Az amerikai teniszezőnő távollétében a nagy visszatérő, tavalyi győztes Kim Clijsters és a belga Justine Henin győzelmére fizetnek majd a legkevesebbet a fogadóirodákban. Ám korántsem biztos, hogy a két extraklasszis „nagyasszony” játssza majd a szeptember 12-ei döntőt, hisz a sikeréhes fiatalok, lehet hogy éppen Flushing Meadowsban „harapnak” majd a legjobban. A világranglista második dán kiválóság, Carolina Wozniacki, vagy a Szávay Áginál mindössze három hónappal fiatalabb lengyel származású Agnieszka Radwanska, könnyen megállíthatja a két nagyágyú menetelését. Magyar lányunk, Szávay Ágnes biztató eredményekkel indul neki a new yorki erőpróbának. A 21 éves kiskunhalasi lány, a legutóbbi tizenhárom mérkőzéséből tizenkettőt megnyert és soha nem látott önbizalommal várja az idei US Open rajtját. Ami azt illeti, mi magyarok örülnénk a legjobban, ha az Amerikai Teniszbajnokság második hetén is szoríthatnánk Áginak, az ugyanis azt jelentené, hogy jobbkezes teniszezőnk bejutott a legjobbak közé, ahonnan már csak egy lépést kellene megtennie ahhoz, hogy ismét a világ élmezőnyébe tartozhasson.

Ami van a nőknél, nincs a férfiaknál. Már ami a magyar versenyzőket illeti. New Yorkban nem lesz ugyanis kiemelt férfi teniszezőnk. Az ifjú Balázs Attilának selejtezőt kell játszania ahhoz, hogy főtáblára kerülhessen. Ezzel szemben Federernek, Nadalnak, Djokovicsnak, Murraynak csak, hogy a legnagyobb neveket említsük, nem kell „selejtezni”. A svájci Roger Federer esetleges győzelmével 17. Grand Slam győzelmét aratná. Az eddigi US Openeken ötször diadalmaskodott, míg legnagyobb vetélytársa, a jelenleg világranglista vezető Rafael Nadal „csak” két elődöntőig jutott. A spanyol klasszisnak csak a US Open trófeája hiányzik a gyűjteményéből. Hogy ki nyer majd a szeptember 12-ei Arthur Ashe Stadium 24 ezer férőhelyes centerpályáján rendezett fináléban, azt egyelőre nehéz lenne megtippelni. Az viszont tény, hogy a legjobbak teljesítményét busásan megfizetik majd Amerikában. Flushing Meadowsban az összdíjazás: 22 millió és 668 ezer dollár, ami átszámítva 5 milliárd és 52 millió magyar forinttal egyezik meg. Aki idáig nem értette, miért mondják, hogy a tenisz a gazdagok sportja, az lassan kezdi kapizsgálni a híres szólás-mondás értelmét. Jobb is ha nem kezdünk bele a nullák írogatásába, mert ha azt vesszük, hogy ez évben már volt három ugyanilyen  presztízzsel bíró torna, tuti padlót fognánk a végösszeg hallatán. Pardon, kemény pályát…

Érdekességek a US Openről

Eredetileg csak két versenyből állt a torna, egy nőiből és egy férfiből. Az első US Opent 1881 augusztusában Rhode Island-en tartották. A torna neve U.S. National Singles Championship for men volt, és csak a United States National Lawn Tennis Association tagjai vehettek részt rajta. Hat évvel később 1887-ben rendeztek először tornát a nők részére mégpedig a Philadelphia Cricket Clubban. 1889-ben az első női, 1900-ban pedig az első férfi páros tornáját is megtartották, így a versenyszámok terén a századfordulóra teljessé vált a paletta.

A US Opent 1975-ig füves pályán játszották mindaddig, amíg a helyszínt át nem helyezték a salakos Har-Tru pályákra. Három évvel később költözött a torna a jelenlegi helyére, Flushing Meadowsba, ahol a kemény borítás váltotta a salakot. Az amerikai Jimmy Connors az egyetlen teniszező a világon, aki mindhárom borítású US Openen nyerni tudott.

A US Open különbözik a többi három Grand Slam-tornától, mert a döntő szettben vannak tiebreakek. Ami azt jelenti, hogy a döntő játszmában nem kell két game-mel nyerni, hanem rövidítés dönti el a győztes kilétét.

2006-ban a US Open volt az első, a négy nagy torna közül, ahol bevezették Challenge-rendszert, azaz a Sólyomszemet, aminek segítségével a vitás esetekben a játékosok ellenőrizhetik, hogy kint volt-e a labda a pályáról.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top