Close

Demszky mennybemenetele

Elképesztő volt a Demszky tegnapi búcsúja. Még szobrot is akartak neki állítani. Viszont nem értjük a Fidesz frakcióvezető helyettesét. György István (Fidesz) az „emelkedett pillanatok” után nem fejtette ki pártja véleményét Demszky húsz évéről, mondván, ezt majd egy későbbi időpontban teszi meg, de gratulált a kivételes politikai teljesítményhez, a továbbiakra pedig nyugodt éveket kívánt. Értsük ezt úgy, hogy a Fidesz nem óhajt valódi elszámoltatást a fővárosban?!

György úr nyílván nem olvasta a Heti Válsz cikkét, amelyet a Ring Magazin is közölt a 4-es metró botrányról, az 1-es villamos meghosszabbításáról stb, amelyekkel még 2002-ben is kampányolt a könnyes szemű Demszky. De nyílván tud arról, hogy 1998 óta mindig 3-5 évre voltunk a Kelenföldi és a Keleti pályaudvar közti szakasz átadásától. Ráadásul az Etele tértől a Bosnyák térig tervezett első és második ütem összköltsége az elmúlt hat évben megduplázódott!

Vagy megfeledkezett György úr az egész fővárosi cégeket behálózó korrupciós botrányokról, arról, hogy a helyettese, főbizalmasa már rács mögött van, s ki tudja, hogy a főpolgármester mikor kerül oda.

Kátyúk, adósság, metrókomédia, tolvajtempó a távozó főpolgármester számláján

Húsz év után elbúcsúzott a főpolgármesterségtől Demszky Gábor a Fővárosi Közgyűlés 2006–2010-es ciklusának utolsó ülésén. Okulva az elmúlt évek tapasztalataiból, ebédszünet előtt osztotta meg záró gondolatait a hallgatósággal, nehogy egy esetleges délutáni határozatképtelenség miatt szó nélkül kelljen elhagynia a pulpitust. Demszky elérzékenyült, amint visszatekintett az öt ciklus során elért „sikereire”. Óva intette a következő városvezetést attól, hogy leállítsa a fejlesztéseket, különös tekintettel a 4-es metróra. Útmutatásként megnevezte a következő három szakasz végállomásait. Védelmébe vette Budapest kulturális sokszínűségét, a szegények és hajléktalanok támogatását, amelyről szerinte a gazdasági válság idején sem mondhat le a városvezetés.

György István (Fidesz) az „emelkedett pillanatok” után nem fejtette ki pártja véleményét Demszky húsz évéről, mondván, ezt majd egy későbbi időpontban teszi meg, de gratulált a kivételes politikai teljesítményhez, a továbbiakra pedig nyugodt éveket kívánt. Steiner Pál (MSZP) frakcióvezető csillogó tekintettel köszönte meg a főpolgármesternek a közös munkát, hangsúlyozva, Demszky idején a szabadság és a tolerancia városa volt Budapest. Szóba hozta, hogy élő személyiségnek nem lehet szobrot állítani a fővárosban, de utalt arra, ha eljön az ideje, tanácsolni fogják, hogy legyen emlékműve. Demszkyn kívül Szolnoki Andrea (SZDSZ) az egyetlen képviselő, aki 1990-től tagja volt a közgyűlésnek, ő szintén megköszönte az együtt töltött éveket a főpolgármesternek.

Nemcsak a főpolgármester búcsúja miatt, hanem a tekintetben is egyedülálló volt a tegnapi közgyűlés, hogy a Fidesz és az MSZP együtt lépett fel a távfűtés díjának emelésével szemben. György István felidézte, a frakcióvezetők reggeli egyeztetésén megállapodtak, nem versenyeznek abban, melyik pártnak volt az ötlete, hogy ne támogassák a Főtáv szeptembertől életbe lépő, tíz és fél százalékos drágítási javaslatát. A kérdést megvizsgálva arra jutottak, a hődíjak befagyasztása összhangba hozható a cég gazdasági érdekeivel, nem okoz olyan nagy károkat. A hődíjemelésre csak Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes szavazott igennel.

Alaposan megtárgyalta a közgyűlés a Fővárosi Vidámpark megmentésének forgatókönyveit, amelyekről elsőként a Magyar Hírlap számolt be.

A három változat közül azt fogadták el, amely 2011. szeptember 30-ig kitolja a csődközelbe került intézmény helyzetének végleges rendezését. Eladósodottsága és csökkenő bevételei miatt a Vidámpark azonban addig se húzná ki felszámolás nélkül, ezért a közgyűlés egyhangúan döntött arról, hogy kétszázmillió forintot biztosít számára. Ennek felét hitelkerete csökkenése miatt, a másikat pedig azért kapja, hogy a jövő tavasszal ki tudja nyitni kapuit.

A közgyűlés döntött a 2010-es díszpolgári címek, illetve a Pro Urbe díjak adományozásáról. A díszpolgá­rok névsorát mindenképpen Tendzin Gyaco dalai láma vezeti, aki szeptemberben látogat Budapestre. Ebben a kitüntetésben részesül Nádas Péter író, Albert Flórián labdarúgó, Demjén Ferenc zeneszerző, Donáth László evangélikus lelkész, MSZP-s politikus, Lázár Egon színházi gazdasági igazgató, Miklósa Erika és Polgár László operaénekesek, Snétberger Ferenc gitárművész, Szörényi Levente zeneszerző, Török Ferenc öttusázó, Ungvári Tamás író, valamint Zsámbéki Gábor színházigazgató.

Az utolsó szavazás után Demszky Gábor eredményes kampányolást kívánt a jelenlevőknek, és ismét elérzékenyülve azt mondta: „Nehéz innen felállni úgy, hogy ne mondjam azt, hogy szép volt és nagyon sokat tanultam tőletek, önöktől, jó volt együtt, viszontlátásra.” A közgyűlés hatvanhét tagú összetételben végleg befejezte munkáját, az október 3-án megválasztandó új testület csak harmincnégy fős lesz.

Elvetett szuperfizetés

Demszky Gábor le akarta venni napirendről a József Attila és a Thália Színház ügyvezetőinek fizetéséről és prémiumáról szóló határozati javaslatot, de a közgyűlés ezt nem támogatta.
A Thália igazgatójáról, Kolosi Tamásnéról lapunk írta meg, hogy az előterjesztés a színház mellett a szintén fővárosi tulajdonú Budapesti Fesztiválközpont vezetéséért összesen két pré­mium, vagyis 14 millió forint kifizetését javasolja. A közgyűlés elvetette az előterjesztést. Bőhm András lapunknak úgy fogalmazott, megnyugvással vette tudomásul a döntést.
(MH)
Újra kell szabni a megállapodást

Nem került terítékre a kormány által felállítandó BKV-csődbizottság kérdése a közgyűlésben. A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület azonban közölte, egyetért azzal, hogy újra kell szabni a Bajnai-kormány és Demszky Gábor megállapodását, mivel az 2011-től jelentős megszorításokra kötelezi a BKV-t. Ez legalább negyven buszjárat megszüntetésével és jegyáremeléssel járna. Az egyesület szerint a BKV finanszírozását valóban rendezni kell, ám ennek nem lehet feltétele semmilyen rövid távú, a BKV veszteségét csak növelő lépés.
(MH)

 

forrás: Magyar Hírlap 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top