Close

Hamilton nyert Belgiumban

Idén is izgalmakban gazdag versenyt hozott a Belga Nagydíj, az eső többször is megtréfálta a versenyzőket, végül Lewis Hamilton megszerezte idei harmadik futamgyőzelmét. A világbajnokság másik fő esélyese, Mark Webber a második helyen végzett. A dobogó harmadik fokára a Renault pilótája, Robert Kubica állhatott föl.

Mark Webbernek meglehetősen rosszul sikerült a rajtja, az ausztrál pilóta csúnyán beragadt, és egészen a hatodik helyig esett vissza. Alonsonak sem volt nagyobb szerencséje, a rajt után a 300. futamán induló Rubens Barichello eltalálta a spanyol Ferrarijának hátulját, de egy boxkiállás után vissza tudott állni a kétszeres világbajnok, sőt a safety car még segítette is a felzárkózásban. Az eső elálltával Hamilton egyre inkább eltávolodott csapattársától, Buttonra pedig Vettel is felzárkózott. A német pilóta a 16. körben megpróbálta megelőzni Buttont, aminek az lett a vége, hogy a vizes pályarészen megcsúszva telibe trafálta a tavalyi világbajnok McLarenjét. Vettel ezért a hibájáért boxutca áthajtásos büntetést kapott, és ezzel  elúszott a német futamgyőzelmének esélye. Vettel a 26. körben ismét koccant, Liuzzival folytatott küzdelmének eredménye egy defekt lett, az újabb boxlátogatás után egészen a 20. pozícióig esett vissza. A 34. körig viszonylag nyugodt körözgetést folyt a pályán, Hamilton magabiztosan tartotta vezető pozícióját.

A verseny vége előtt tíz körrel ismét eleredt az eső, a mezőny nagy része behajtott a boxba esőgumikért, a káosz közepette egyre többen csúsztak meg a pályán, a nyolcadik helyen haladó Fernando Alonso neki is csapta autóját a falnak, a 38. körben ismét be kellett jönnie a safety car-nak, amely három körön keresztül vezette a mezőnyt. Négy körrel a leintés előtt folytatódott az éles versenyzés, Nico Rosberg még megelőzte Kobajasit, és csapattársát, Michael Scumachert is és ezzel a hatodik helyig kapaszkodott fel. Lewis Hamiltont már semmi sem veszélyeztette, idei harmadik győzelmével átvette a vezetést a vb-ranglistán, mögötte három ponttal „lemaradva” az ausztrál Mark Webber csapattársát Sebastian Vettelt már 28 ponttal előzi meg. A konstruktőri pontversenyben még a Red Bull vezet, de előnyük csupán egyetlen pont, a McLarennel szemben. A következő futamot két hét múlva rendezik Monzában, a világbajnokságból még hat futam van hátra.

Belga Nagydíj, végeredmény:

1. Hamilton (McLaren)
2. Mark Webber (Red Bull)
3. Robert Kubica (Renault)
4. Massa (Ferrari)
5. Sutil (Force India)
6. Rosberg (Mercedes)
7. Scumacher (Mercedes)
8. Kobajasi (Sauber)
9. Petrov (Renault)
10. Liuzzi (Force India)

A világbajnoki pontverseny állása: 1. Hamilton 182 pont, 2. Webber 179 pont, 3. Vettel 151 pont, 4. Button 147 pont.

Konstruktőri pontverseny: 1. Red Bull 330 pont, 2. McLaren 329 pont, 3. Ferrari 50 pont.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top