Close

A férfi NBI és ami mögötte van

Női kézilabdázóinkhoz hasonlóan az erősebbik nem képviselői is megkezdték a felkészülést az új szezonra. Férfi kéziseink mindennapjait is a kemény és fárasztó edzések töltik ki. A csapatoknál nem kis jövés-menés folyt a nyáron, több meghatározó játékos „költözött” külföldre, de a „nagyágyúk” továbbra is itthon kápráztatnak el góljaikkal. Górcső alatt ezúttal a magyar férfi élvonal.

 

 

Veszprém – MKB Veszprém
Az MKB Veszprém éppúgy külön kategóriát képvisel, mint a női mezőnyben a Győr együttese. Itthon egyetlen ellenfele a Szeged lehet, de három éve még csak megszorongatni sem tudta, a világsztárokkal felálló MKB-t. A sikerre, Mocsai Lajos a magyar kézilabdázás valaha élt tán legjobb trénere és a csapat másodedzője Csoknyai István a garancia. Az együttes tavaly negyeddöntőig jutott a Bajnokok Ligájában, idén minden esélyemeg van a németországi Kölnben rendezett négyes fináléig eljutni. A keret magját válogatott játékosok alkotják. A rutinos hálóőr Fazekas Nándor és a szerb közönségkedvenc Dejan Perics. Az átlövők között változatlanul találkozhatunk a negyedik ikszét taposó Pérez Carlos „Csárlival”, aki nem mellesleg a magyar válogatottban is újra szerepet kapott. Visszatért a csapatba az irányító Császár Gábor és Nagy Kornél is. Viszont elhagyta az együttest Zsarko Sesum, aki a német Löwen együtteséhez igazolt. A fiatalok és a rutinos játékosok jól kiegészíthetik egymást a szezon során.
Húzóemberek lehetnek: Fazekas Nándor, Iváncsik Tamás, Császár Gábor, Pérez Carlos

DOBOGÓESÉLYESEK

Szeged – Pick Szeged
Az örök második. Így is jellemezhetnénk a Tisza parti várost, mert a szegedi csapat második helye hosszú évek óta olyan biztos, mint a Veszprém első pozíciója. Két esztendeje egyetlen hazai kupát sem sikerült a Picknek nyerni. A csapatot a Kecskemétről érkező Skaliczki László vette át, aki többek között a férfi válogatottat is irányította szövetségi kapitányként. Talán a Pickben volt a legnagyobb jövés-menés a nyáro során, már ami az átigazolásokat illeti. A széteső Dunaújvárostól érkezett a kapus Mikler Roland, Törő Szabolcs pedig megunta a spanyol légiós életet és szintén hazatért a királynék városába. Három meghatározó és rutinos játékos viszont távozott, Danijel Andjelkovics a Toulouse-ba, a magyar válogatott Krivokapics Milorad a Koper-be, míg Luka Zvizej a Celje-be igazolt. Idő kérdése mikor érik össze a fiatal csapat, aki Skaliczki vezetésével a közeljövőben megszoríthatja a Veszprémet.
Húzóemberek lehetnek: Mikler Roland, Lékai Máté, Törő Szabolcs, Katzirz Dávid

Dunaújváros – Dunaferr SE
A képlékeny sorsú örök harmadik. Ami a magyar férfi NBI-et jellemzi, hogy évek óta ugyanaz a sorrend a dobogó első három fokán. Mondhatni lassan unalmassá válik a Veszprém, Szeged, Dunaújváros trió sikeressége. A hármasnak minden bizonnyal idén elválnak útjai. A Dunaferr ugyanis óriási adósággal küzd, a csapat szinte a csőd szélére sodródott. Imre Vilmos az „örök” dunaújvárosi edző is vette kalapját és a női bajnokságban szereplő Siófok csapatához szerződött. A játékosok már emberemlékezet óta nem kaptak fizetést, így pedig igencsak nehéz a fizikailag és mentálisan egyaránt megterhelő edzéseken 100 százalékos teljesítményt nyújtani. Igazán nagy nevek nem maradtak a csapatban, Császár Gábor, Nagy Kornél, Mikler Roland mind eligazoltak. Maradtak a fiatalok, akik egyértelműen az életben maradásért küzdenek a bajnoki szezonban.
Húzóemberek lehetnek: Szalafai Gábor, Zubai Gábor, Bali Richárd

Tatabánya – Tatabánya Carbonex KC
Hogy ki léphet a Dunaferr helyére? A sikeréhes Tatabányának minden esélye megvan a harmadik helyen végezni. Összeszokott csapatról van szó, ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy csak egyetlen távozója van a gárdának. Pozitívum lehet, hogy az egykor kiváló játékos Marosi László a klub ügyvezetője, aki játékosként szerzett tapasztalatival is segíti az együttest. Tatabányán is találkozhatunk válogatott játékosokkal, sőt a Magyarországon rendezett és itthon aranyérmet szerző főiskolás keretből több fiatal tehetség a csapatot erősíti.
Húzóemberek lehetnek: Harsányi Gergő, Szente Gábor, Lele Ákos, Halász Máté

KÖZPÉMEZŐNY

Pestszentlőrinc – PLER KC
A tavalyi bajnokságot ötödik helyen záró együttes, idén is a középmezőnyben végezhet. A klubtól nyáron több játékos is távozott, akik már kiforrott, rutinos kézilabdázóknak számítanak. Ilyen a Szegeddel szerződést kötő ifjú tehetség Lékai Máté, valamint a Magdeburghoz igazoló Balogh Zsolt. Az együttes egy éves edzői szerződést kötött Adorján Gáborral, akin továbbra is a rutinos játékosokra építi lőrinci csapatát.
Húzóemberek lehetnek: Lendvay Péter, Forgács Gyula, Rév Mátyás, Korsós Ádám

Csurgó – Csurgói KK
Szintén a középmezőnyt erősíti a Csurgó együttese. A csapatban nem találhatóak igazán nagy nevű és válogatott szintű játékosok, de a megfiatalított keret, még a legjobb négy együttes közé is bekerülhet. A Debrecen női csapatától Bakó Botond érkezett a kispadra, aki szintén a fiatalos vonalat képviseli. Az együttes legnagyobb „vesztesége” a Fradiba távozó Buday Dániel, akinek a pótlására Darko Pavlovicsot szerződtették a csurgóiak. A szerb Békésen már játszott Bakó Botond keze alatt.
Húzóemberek lehetnek: Miss Zoltán, Oláh Gábor, Józsa Máté, Szabó Balázs


Balatonfüred – Balatonfüredi KSE

Sokan állítják, hogy a következő idényben akár a bajnoki érmek sorsába is beleszólhat a Balatonfüred. Sótonyi László edző csapatáról, amelyet idegenlégiósokkal erősítettek meg a nyáron, nem véletlenül beszélnek tisztelettel a vetélytársak. A tréner, szépen fokozatosan építi a jövő csapatát, akik a tavalyi hetedik helyükhöz képest, idén jóval előrébb végezhetnek a bajnokságban.
Húzóemberek lehetnek: Szathmári János, Tombor Csaba, Pásztor István, Németh László

Ferencváros – FTC CityLine
Az Fradi idén a magyar bajnoki élmezőny nyomába eredhet, s akár utol is érheti az európai kupaszereplőket. A tavaly ősszel szerződtetett szerb tréner, a Pick-Szeged hajdani válogatott balszélsője és sikeredzője, Vladan Matics bizakodva várhatja a bajnoki rajtot, hisz hat új játékost is beépíthet a zöld-fehér együttesbe. A Csurgóról érkező irányító, Buday Dániel és a rutinos kapus Perger Zsolt vezérletével a Fradi sok csapat orra alá törhet borsot a szezon folyamán.
Húzóemberek lehetnek: Buday Dániel, Perger Zsolt, Bendó Csaba, Wieszt Zsolt

ALSÓHÁZ


Kecskemét – Budapest Bank Kecskeméti KKSE

A csapatnak jó esélye van a bajnokság során a középmezőnybe kerülni, de a listán elsődleges célként, a bennmaradás szerepel. A távozó Skaliczky Lászlót, Avar György váltotta a kispadon. A következő évadban a Kecskeméti KSE gerincét rutinos kitűnőségek alkotják, sokukat egykor címeres mezben láthattuk játszani. Avar György szeretné bebizonyítani, hogy nem csak az idegenlégiósokkal, hanem magyar játékosokkal is lehet jó eredményt elérni az NB I-ben. A csapatban egyértelműen a fiataloké a főszerep, akiknek nincs is jobb pálya annál, hogy a felnőtt élvonalban mutathassák meg tehetségüket.  
Húzóemberek lehetnek: Csorba Gábor, Bujdosó Máté, Varsandán Milán, Bajusz Sándor

Mezőkövesd – Mezőkövesdi KC
Az alsóházba tartozó csapat első célja az új szezonban, a magyar NBI-ben való bent maradás. Rosta István idén is edzőként és játékosként egyaránt segíti csapata minél jobb szereplését. Az együttes a tavalyihoz hasonló kerettel készül, de ami a játékrendszert illeti, az új elemek gyakorlására időt kell szánni. Erre alkalmas lesz az új idény, amibe az edző bátyja Rosta Miklós is bekapcsolódik majd játékosként.
Húzóemberek lehetnek: Juhász Károly, Nyikes Csaba, Rosta Miklós, Zele Dániel

Orosháza – Orosházi FKSE
A mezőny egyik újonc csapata az Orosháza. Az NBI/B Keleti főcsoportjának küzdelmeit megnyerte, így felkerült a legjobbak közé. Az együttes teljes mellbedobással készül az új idényre, olyannyira hogy a játékosok naponta öt órát edzenek. Füzesi Ferenc vezetőedző elsődleges célja a tisztes helytállás és az élvonalban való tapasztalatszerzés. A csapatban nem túl sok az ismerős név, de a Győrben megforduló átlövő Tomori Győző, ha nem köt más együttessel szerződést, húzóembere lehet az Orosházának.
Húzóemberek lehetnek: Milan Mazics, Tomori Győző, Berta Gábor

Pécs – Uniqa-Pécs VSE
A magyar bajnokság másik újonca, a Pécs együttese. Az NBI/B Nyugati főcsoportját magabiztosan nyerő csapat már tavaly is első lett a bajnokságban, de akkor pénzhiány miatt visszalépett az élvonalbeli szerepléstől. Idén azonban ha nem is magas költségvetéssel, de képes elindulni a gárda. A csapatnál az Orosházához hasonlóan a rutinszerzés az elsődleges célkitűzés. Darnyi Gábor edző egy olyan pécsi együttest szeretne formálni, ami ismét visszakerülhet magyar első osztály térképére.
Húzóemberek lehetnek: Iváncsik Ádám, Bartucz László

Tatran Presov
A szlovák együttes idén is elindul a magyar bajokságban. Az eperjesi csapat eredményei azonban a tavalyihoz hasonlóan nem számítanak bele a hazai pontvadászat küzdelmeibe és csak az alapszakaszban mérkőznek meg a Presov játékosai magyar csapatokkal.
Húzóemberek lehetnek: Tomás Marusák, Jan Sobol, Martin Briatka, Jakub Krupa

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top