Close

Demszky kultúrkádere

Demszky féle fővárosi fehérgallérosok újabb területére mutatott rá a Magyar Hírlap cikke. Mint írja, „Kolosi Tamásné bizonyára olyan vezetési erényekkel rendelkezik, hogy számára nem jelent megoldhatatlan feladatot, ha a főváros kizárólagos tulajdonában lévő Budapesti Fesztiválközpont Nonprofit Kft. (BF), valamint a Thália Színház Nonprofit Kft. (TSZ) ügyvezetését egyszerre kell ellátnia. A két intézményben végzett munka természetesen két vezetői díjazásra és kiegészítésként két prémium felvételére jogosítja fel. A fesztiválközpont és a színház esetében ez pedig azt jelenti: mindennel együtt egyévi munkával összesen 28 millió forint díjazásban részesülhet.”

Vagyis Kolosi Tamásné havi 2 millió 333 ezer forintot keresett ezzel a munkával. Nem tudjuk, de ha véletlenül a hölgy a milliárdos Kolosi Tamás felesége, akkor különösen érthető, hogy”szüksége is van erre a pénzre”.

Az állam leépítésében élen járó SZDSZ, élén többek között Demszkyvel különös érzékkel tudták, tudják megcsapolni az államot a saját javukra. Mert megnéznénk, hogy melyik az a magáncég, amelyik ilyen csillagászati összegekkel tudná javadalmazni a kulturális tevékenységet?

Most már csak arra lennénk kíváncsiak, hogy meddig hiszik el az illetékesek, hogy ez nem egy közönséges bűnügy, korrupció, az adófizetők bűnszervezetben elkövetett megkárosítása!

Van, akinek Két munkahely, két fizetés, két prémium jár az elvégzett munkáért
Kevesen részesülhetnek abban a megbecsülésben, hogy ugyanazon önkormányzattól egyszerre két intézmény vezetésére is megbízást kapnak. Kolosi Tamásné bizonyára olyan vezetési erényekkel rendelkezik, hogy számára nem jelent megoldhatatlan feladatot, ha a főváros kizárólagos tulajdonában lévő Budapesti Fesztiválközpont Nonprofit Kft. (BF), valamint a Thália Színház Nonprofit Kft. (TSZ) ügyvezetését egyszerre kell ellátnia, mégpedig magas színvonalon. A két intézményben végzett munka természetesen két vezetői díjazásra és kiegészítésként két prémium felvételére jogosítja fel. A fesztiválközpont és a színház esetében ez pedig azt jelenti: mindennel együtt egyévi munkával összesen 28 millió forint díjazásban részesülhet, feltéve, hogy teljesíti a prémiumért járó többletfeladatokat – derül ki a lapunk birtokába került városházi anyagból. Márpedig hogy ezeket a prémiumfeltételeket teljesítette-e, arról a Fővárosi Közgyűlés 2006–2010-es ciklusának mai, utolsó ülésén döntenek majd az arra jól felkészült illetékesek.

A BF-et működtető cég elődjét, az azonos nevű közhasznú társaságot 1996 óta vezeti Kolosiné, aki 2003 óta önálló cégképviseletre jogosult. Díjazása az idén havonta 568 ezer forint, kiegészítésként ennek 120 százalékát kaphatja. Az évi 6,8 millió forinthoz akkor társulhat a 7,9 millió forint, ha teljesíti a prémiumfeladatokat – így összesen 14,7 millió forint jár neki. A Fővárosi Közgyűlés kulturális bizottsága úgy ítélte meg május 3-án, hogy teljesítette a kitűzött többletfeladatokat, a prémium számára kifizethető.

Hasonlóan eredményes munkát végzett a Thália Színház Nonprofit Kft. élén, ezt a cégbírósági adatok szerint 2009. február óta vezeti, és megbízatása 2014-ig szól. A színházat működtető cég ügyvezetéséért havonta 564 ezer díjazásban részesül, prémiuma a személyi alapbér 100 százaléka. Az előterjesztésből nem derül ki, ez utóbbi pontosan hány forint, de ha a havi 564 ezer forintos díjazásával számolunk, a prémium is 6,76 millió forint lehet. Ennek megfelelően egyévnyi eredményes munkáért összesen 13 millió 536 ezer forint jár neki. A kulturális bizottság április 19-i ülésén javasolta a prémium kifizetését. Most már csak a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki jóváhagyására kell várni, hogy a Demszky Gábor főpolgármesterhez és Tiba Zsolt főjegyzőhöz kapcsolódó előterjesztés alapján Kolosiné megkaphassa a két intézmény eredményes irányításáért járó 14,7 millió forint prémiumot.

A főpolgármesteri hivatal sajtóosztálya szerint Kolosiné már lemondott a Thália Színház ügyvezetéséről. Igaz, a cégiratokban az ő neve szerepel, ahogyan a ma tárgyalandó előterjesztés is őt tünteti fel ügyvezetőként. A kulturális bizottság április 19-i ülésén szintén ügyvezetőként vett részt, 2010-es prémiumfelada¬tait is e minőségében kapta. A főpolgármesteri hivatal lapzártáig nem tudta megmondani, miért terjesztik a közgyűlés elé egy lemondott ügyvezető fizetését, prémiumát, de szerintük Kolosiné csak egy intézmény vezetéséért kapja a fizetését. Azt az ellentmondást nem sikerült eloszlatni, hogy ha ez megfelel a valóságnak, akkor miért kell dönteni a másik társaságban viselt vezetői tisztségének díjazásáról, prémiumáról. Továbbá azt sem, vajon hol lehet ezeknek a vezetői pénzeknek a célállomása, ha nem ő kapja. A Thália Színház ezzel szemben azt tudatta, hogy „csak a főváros által kiírt pályázaton megnyert, Thália Színházban végzett munkájáért kap fizetést az igazgató”.

 

forrás: Magyar Hírlap 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top