Close

Ötvenmillió forintból újul meg a gyöngyösi ferences rendház külső homlokzata

Október végéig ötvenmillió forintból újul meg a gyöngyösi ferences rendház külső homlokzata – közölte Szerdahelyi Csongor, a Ferences Sajtóközpont munkatársa pénteken az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint az ország egyik legnagyobb kolostorépületének külső megújulásához szükséges forrást a Mátrai Erőmű Zrt., a gyöngyösi önkormányzat és a hívek adományai biztosítják.

Közleményében felidézte: a rendház a 18. század elején épült, de a szerzetesek jelenléte a 14. század elejéig nyúlik vissza. Az egyik magyar rendtartomány központja volt, és 1950-ig itt működött a rend teológiai főiskolája. Műemlék könyvtára az ország legrégebbi folyamatosan működő bibliotékája. A rendház ad helyet az Autista Segítő Központnak is.

Szerdahelyi Csongor Kárpáti Kázmért, a rendház plébánosát idézve azt írta, hogy a kolostor külső homlokzatának állaga a szerzetesek 1950-ben történt elhurcolása és a rendház államosítása óta folyamatosan romlott. A rendszerváltoztatáskor a ferencesek visszatértek, és az utóbbi években a templom és a kolostorbelső megújult.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top