Close

Stadionmustra– Futottak még

Cikksorozatom harmadik részében azokat a magyar stadionokat fogom bemutatni, amelyek még el tudják látni a feladatukat, de már nem tartoznak a modern arénák közé. A Videoton, a Haladás és a Ferencváros otthona is ebbe a kategóriába tartozik. Ezeket az épületeket még megéri renoválni, de nagyobb fejlesztéseket már nem érdemes végrehajtani rajtuk.

 
 
Sóstói Stadion
Az 1967-ben átadott létesítmény Fejér megye legnagyobb stadionja, 15000 férőhelyes, a tavalyi bajnokságban ezüstérmes Videoton használja hétről hétre. Nézőcsúcsa 1985-ben, az UEFA-kupa döntőjében dőlt meg, 40 ezer ember zsúfolódott össze az arénában (akkor még állóhelyek is voltak). Az épület az ezredfordulóra igencsak megkopott, és szóba került a stadion felújítása is. 2002-ben kezdődött meg a rekonstrukció, az újjáépítés fő oka a 2008-as és a 2012-es EB-pályázatok voltak. Megépítették az új főlelátót, 3500 fedett helyet létrehozva ezzel a Sóstói Stadionban, továbbá minden szektort székekkel láttak el, így az arénában már csak ülőhelyre lehet jegyet váltani. Idén bővítették a VIP-részleget, és tavasszal új gyeptéglákat kapott a futballpálya is. A felújítás sikerét bizonyítja, hogy az UEFA engedélyezte a nemzetközi mérkőzések megrendezését a stadionban.
 
Rohonci Úti Stadion
A Szombathelyi Haladásnak 1920-óta a Rohonci út az otthona, ekkor 6-7000 férőhelyes volt a stadion, a háború során viszont súlyosan megsérült az építmény, csak több hónap munka után sikerült ismét használhatóvá tenni. Nagyobb felújításokra, átépítésekre a hetvenes években került sor, a nézőcsúcsot az 1990-es Ferencváros elleni bajnoki mérkőzésen dőlt meg, 20 ezer néző volt kíváncsi a találkozóra. A 13 ezer férőhelyes stadion ötezer ülőhelyéből háromezer fedett, a maradék nyolcezer állóhelyet folyamatosan székekkel szerelik fel. Vas megye legnagyobb futballstadionjában nemzetközi mérkőzéseket is megrendezhetnek, tavaly a Haladás Szombathelyen játszott Európa-Liga selejtezőt. A szurkolói átlag itt a legmagasabb, 2009-ben átlagosan 6400 néző járt ki a hazai mérkőzésekre.

Albert Stadion
A focikedvelőknek nem kell bemutatni az Üllői úti Albert Flórián Stadiont, hiszen az egyik legnépszerűbb magyar klub, a Ferencváros otthona. 1911-ben adták át az első Üllői úti stadiont, befogadóképessége 40 ezer fő volt. Hatvan évig volt ez a zöld-fehérek otthona, 1971-ben viszont lebontották a régi lelátókat, és három év múlva átadták a 29 ezer fős új Üllői úti stadiont, a kilencvenes években a befogadóképessége 18.000 főre csökkent, mivel székekkel szerelték fel a Fradi-arénát, de még így is Budapest legnagyobb klubstadionjának számít. 2007-ben átnevezték az épületet Albert Flórián stadionra. Tavaly kicserélték a stadion eredményjelzőjét, és ismét egy nagy beruházásra készülnek az Üllői úton, az új tulajdonosok egy 23 ezer néző befogadására alkalmas létesítményt szeretnének építeni. Az eredeti tervek szerint már idén tavasszal meg kellett volna kezdődnie a bontásnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top