Ring Magazin

Kedd, 2019. Június 25.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Hír és hátTér Európai Unió Tíz éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Tíz éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

E-mail Nyomtatás PDF

Ez volt az EU történetének legnagyobb bővítése. Hazánk 1994-ben nyújtotta be csatlakozási kérelmét, a tárgyalások 1998-ban kezdődtek meg, de Martonyi János külügyminiszter szerint a csatlakozási folyamat sokkal előbb, a rendszerváltással, és Antall József, első szabadon választott miniszterelnök európai politikájával indult el.

 

10 éve, ezen a napon lett Magyarország az Európai Unió teljes jogú tagja. A hivatalos csatlakozási szerződést két héttel korábban Athénban, az ókori görög demokrácia egyik jelképes helyszínén írta alá, Magyarország akkori külügyminisztere Kovács László és az akkori miniszterelnök. Medgyessy Péter az aláírás után a helyszínen a Magyar Televíziónak azt mondta: Magyarország azokhoz az értékekhez csatlakozik, amelyekben ezer éve hisz.

A 2004-ben Magyarországgal együtt 10 ország csatlakozott az Unióhoz. Azóta pedig Románia, Bulgária és Horvátország. Így ma már 28 ország a tagja, lakossága pedig körülbelül 500 millió fő.

Martonyi János úgy látja: az uniós csatlakozás nem az 1998-as tárgyalások megindításával kezdődött; hanem már a rendszerváltással, Antall József európai politikájával elindult. A tárcavezető a héten a visegrádi országok külügyminisztereivel együtt egy konferencián arról beszélt, hogy ma már az Európai gazdaság növekedésének motorja a Közép-európai térség, ezért a további gazdasági sikerek érdekében, még szorosabbá kell tenni a visegrádi országok közötti együttműködést. Ez Martonyi János szerint csak az európai integrációval együtt lehet sikeres.

Az uniós csatlakozást követően 2007. december 21-én Magyarország a schengeni övezethez is csatlakozott, ezzel a nyugati határok megszűntek, vagyis akár útlevél nélkül is lehet utazni az unióba. Az uniós csatlakozással nem csak a határátkelés vált könnyebbé: a tőke és az áruk áramlása is szabaddá vált. A tagországokba pedig, így Magyarországra is több ezermilliárd forint fejlesztési pénz érkezett azóta.

Forrás: hirado.hu


(1 értékelés)
 

Megjelent A Mi Otthonunk júniusi száma

amio 1906 cimlap 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 280 vendég böngészi

bav logo kicsi banner