Close

Tíz éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Ez volt az EU történetének legnagyobb bővítése. Hazánk 1994-ben nyújtotta be csatlakozási kérelmét, a tárgyalások 1998-ban kezdődtek meg, de Martonyi János külügyminiszter szerint a csatlakozási folyamat sokkal előbb, a rendszerváltással, és Antall József, első szabadon választott miniszterelnök európai politikájával indult el.

 

10 éve, ezen a napon lett Magyarország az Európai Unió teljes jogú tagja. A hivatalos csatlakozási szerződést két héttel korábban Athénban, az ókori görög demokrácia egyik jelképes helyszínén írta alá, Magyarország akkori külügyminisztere Kovács László és az akkori miniszterelnök. Medgyessy Péter az aláírás után a helyszínen a Magyar Televíziónak azt mondta: Magyarország azokhoz az értékekhez csatlakozik, amelyekben ezer éve hisz.

A 2004-ben Magyarországgal együtt 10 ország csatlakozott az Unióhoz. Azóta pedig Románia, Bulgária és Horvátország. Így ma már 28 ország a tagja, lakossága pedig körülbelül 500 millió fő.

Martonyi János úgy látja: az uniós csatlakozás nem az 1998-as tárgyalások megindításával kezdődött; hanem már a rendszerváltással, Antall József európai politikájával elindult. A tárcavezető a héten a visegrádi országok külügyminisztereivel együtt egy konferencián arról beszélt, hogy ma már az Európai gazdaság növekedésének motorja a Közép-európai térség, ezért a további gazdasági sikerek érdekében, még szorosabbá kell tenni a visegrádi országok közötti együttműködést. Ez Martonyi János szerint csak az európai integrációval együtt lehet sikeres.

Az uniós csatlakozást követően 2007. december 21-én Magyarország a schengeni övezethez is csatlakozott, ezzel a nyugati határok megszűntek, vagyis akár útlevél nélkül is lehet utazni az unióba. Az uniós csatlakozással nem csak a határátkelés vált könnyebbé: a tőke és az áruk áramlása is szabaddá vált. A tagországokba pedig, így Magyarországra is több ezermilliárd forint fejlesztési pénz érkezett azóta.

Forrás: hirado.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top