Close

Három a magyar igazság!

Csütörtök este aranyossá vált a Margitsziget! Nem mintha idáig nem az egyik legkedveltebb budapesti hely lett volna. A megtisztelő rang magyar úszóinknak köszönhető, ugyanis az Úszó Európa-bajnokság „legtermékenyebb” napján vagyunk túl. Minden várakozást felülmúlva háromszor is felcsendült a magyar himnusz sportolóink tiszteletére.

Előzetesen egy aranyérmet a vártunk a délutáni döntők során, nevezetesen Gyurta Dánieltől 200 méteres mellúszásban. A szám világbajnoka magabiztos versenyzéssel, végig vezetve utasította maga mögé a mezőnyt és új Európa-bajnoki csúccsal győzött. Legnagyobb vetélytársára a norvég Alexander Dale Oen-re csaknem fél testhosszat vert, ami igen ritka és óriási különbségnek számít mellúszásban. Hiába, Dani verhetetlennek bizonyult. Sportemberi nagyságát mutatja, hogy miután kilépett a medence vízéből első útja a fantasztikus közönséghez vezetett. Bizonyosan a drukkerek szurkolása megkétszerezte Gyurta Dani teljesítményét, akihez hasonlóan többi versenyzőnket is felspannolta a Széchy Tamás Uszoda A, B és C közepe. Itt ugyanis teljesen mindegy, hogy ki hol ül, a hangulat semmihez sem hasonlítható. A szektor első sorában ugyanolyan ugrálás, taps és dudálás folyik, mint a „kakasülőn” húsz méter magasban.

Őrületes hangorkán kíséretében zajlott a női 200 méteres vegyesúszás fináléja is. Ennek egyszerű oka, hogy a döntőben két magyar versenyzőért is szoríthattunk, történetesen Hosszú Katinkáért és Verrasztó Evelynért. A lányok óriási csatát vívtak. Egymással. Kissé furcsa, ám annál jobb érzés ezt kimondani, hogy egy Európa-bajnoki fináléban azon kellett izgulnunk, hogy melyik magyar versenyzőnk lesz az első, illetve a második helyezett. Ez a döntő olyan volt, mint Güttler Károly és Rózsa Norbert 200 méteres mellúszó fináléja az 1996-os atlantai olimpián. Akkor egy körömhosszal Rózsa nyert. Most, 2010-ben igaz nem olimpián, „csak” Európa-bajnokságon, megismétlődött a kettős magyar siker. Az utolsó 50 méteres gyorsúszást fej-fej mellett haladva teljesítették a lányok, ekkor már leszakítva az előzetesen nagy riválisnak tartott francia Camille Muffatot és a 400 méteren győztes brit, Hannah Mileyt. Végül Katka csapott előbb célba, 1 század másodperccel… A lelátó közönsége eksztázisban ünnepelt, mindenhol magyar zászlók lengtek amerre csak a szem ellátott. És hol volt még a vége…

A szurkolósereg már mozgolódott, készült a hazamenetelre, hisz már csak egyetlen szám volt hátra a napi programból. A napsütéstől kitikkadt publikumot a 200 méteres női gyorsváltó döntője tartotta vissza, ugyanis az utolsó fináléban is indultak magyarok. Az ifjú csapat tagjai úszósorrend szerint: Mutina Ágnes, Dara Eszter, Hosszú Katinka és Verrasztó Evelyn. Igen, utóbbi két hölgy fél órával előtte úszta a 200 méter vegyes döntőjét. Teljesítményükön azonban ez szinte meg sem látszott. Senki sem gondolta, még a lelkes közönség sem, hogy este 6 óra tájékán úgy ordít majd, mint anno egy Beatrice koncerten babos kendőben. Mert ez történt, igaz piros-fehér-zöld zászlókkal a kezekben. A lányok őrületes tempóval kezdtek, második emberünk Dara Eszti két másodperces előnnyel hagyta el a medencét. Friss Európa-bajnokunk, Hosszú Katinka úszásánál már az egész lelátó talpon volt, egykori kiváló úszóinkkal Kovács Ágival, Darnyi Tamással és Szabó Joe-val együtt. Az előny megmaradt, igaz az utolsó 200 méterre szinte egyszerre ugrott a vízbe Verrasztó Evelyn és nagy riválisunk, a franciák legjobbja Camille Muffat. A szurkolók ekkor már torkuk szakadtából űzték, hajtották a mi lányunkat, aki utolsó erőtartalékát „felélve”, óriási küzdelemben behozta a váltót az első helyre. A futamot követően a közönség szűnni nem akaró tapsvihara hosszú perceken át éltette a négy lányt. Az interjúzónában mindenkinek köszönetet mondtak, elsősorban a több ezres közönségnek, akik nélkül nem sikerülhetett volna megszerezni az aranyérmet. Így az utolsó percekig izgalmakat hozott, az EB egyértelműen legizgalmasabb és nekünk, magyaroknak oly kedves futama. Úszóink napi teljesítményére mindent lehet mondani, csak azt nem hogy csütörtököt mondtak. De még koránt sincs vége az aranyhullásnak, hisz Kiss Gergőnek a 800 méteres férfi gyorsúszás fináléjában minden esélye meg van arra, hogy megvédje két évvel ezelőtt szerzett kontinens-bajnoki címét. Reméljük péntek 13-a nem szerencsétlenséget, hanem szerencsét hoz számára!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top