Close

Legyen élő a gyeped!

A gyep minden kert központi eleme, legyen szó vegyszerekkel létrehozott művi-, vagy ökológiai, sokszínű kertekről.

A Garden EXPO megmutatta, hogy a természet totális kiirtását is lehet favorizálni kertépítés címszó alatt. Ma már egész kerteket gyilkolnak meg totális gyomirtó, és rovarirtó szerekkel, majd hermetikusan lefedik műfűvel.

Ennek előszobája a hazánkban általánosságban követett díszkerti megoldás, amely a gyepet még nem öli meg, de megpróbál kiiktatni minden természetes folyamatot. Ez a műtrágyázással indul, ami lehetetlenné teszi a tápanyag utánpótlás természetes önfenntartását és lerontja a talaj víztartó képességét. Mindezek oda vezetnek, hogy a tápanyagokat kizárólag folyamatos műtrágyázással lehet kijuttatni és mesterséges öntözés nélkül nem képesek életben maradni az intenzív kerti gyepfelületek. A környező területeknél sokkal nedvesebb és nagyobb biomasszát termelő talajok vonzzák azokat az élő szervezeteket, melyeket kártevőnek, kórokozónak tartunk, legtöbb esetben azonban csak a természetes folyamatok felborulását követik. Ennek aztán egyenes következménye a legdurvább növényvédő szerek folyamatos, intenzív használata, melyet az egész vegyipar támogat. Halálos mérgeket (pl.: szerves foszforsav-észtereket) permetezünk a rovarok ellen, rákkeltő gombaölőket és autoimmun betegségeket okozó gyomirtókat.  Mindezt sok pénzért a saját kertünkben, ahol egész családunkat, állatainkat veszélyeztetjük…

Sajnos más utat nehéz találni ilyen marketing-nyomás mellett, pedig a vegyes ökológiai kerteknek is nagyon fontos része lenne a vegyszermentes gyep.


Hogyan tudunk létrehozni esztétikus ökológiai gyepet?


Első lépés, hogy élővé tesszük a talajt. Ez sokkal könnyebb friss telepítésnél, ahol komposztált szerves trágyát kell beoltani valamilyen baktériumtrágyával (pl.: EM-bio, Bactofil, Ökonet, vagy Natur Terra) és az egészet beforgatni a talajba. A biológiai folyamatok beindulásával a szaporodó baktériumok egyre több tápanyagot szolgáltatnak a gyepnek és különleges kocsonyás részecskék (talajkolloidok) létrehozásával jelentősen javítják a talaj víztartó képességét.

Meglévő gyepeknél kicsit nehezebb a helyzet, de egy speciális készítmény, a Natur Terra ezt is képes fokozatosan kialakítani.  Itt a tavaszi gyepszellőztetéskor kell kijuttatni a készítményt, majd alaposan beöntözni. Ez egy menetben juttat talajbaktériumokat a rendszerbe és a filcszerű réteget képező fűmaradék lebontásával tápanyagot szolgáltatni nekik. A talajkezelés után célszerű valamilyen bio- minősítésű lombtrágya kijuttatása, amely áthidalja azt az időt, amíg a baktériumok elszaporodnak.

Díszkertek tavaszi indulásánál szintén célszerű bio- minősítésű lombtrágya kijuttatása, de az igazi szép zöld gyep eléréséhez év közben is bármikor alkalmazható és hatékonysága semmiben nem marad el a műtrágyáktól, viszont a növényi sejteket nem lazítja és ösztönzi abnormális növekedésre, ezért kevesebbet kell öntözni, nyírni és alig támadják meg a gombás betegségek. Sokkal kisebb annak is az esélye, hogy például kert cserebogár invázió érje el a kertünket.

Amennyiben mégis ilyen komoly kártevők támadnak, akkor javasoljuk egy gombás készítményünk szigetszerű használatát, amely rendkívül hatékonyan szabadít meg minden talajlakó rovarkártevőtől teljesen veszélytelenül.

Ezzel minimalizálhatjuk annak az esélyét is, hogy a vakondok célpontjává váljunk, ha mégsem sikerül, akkor napelemes vakond riasztót érdemes használni.

Módszereink és készítményeink a magyar piacon egyedülállóak és valóban egy szép zöld jövőbe vezetnek!

www.bio-gazdabolt.hu 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top